To je prvi put da su građani Kolašina dobili mogućnost da u formatu građanskog sata,  neposredno razgovaraju  sa rukovodstvom opštine s predsjednicom na čelu i na taj način javno predoče probleme s kojima se suočavaju i ukažu na brojna neriješena pitanja iz nadležnosti Opštine.

Predsjednica Šćepanović je u uvodnom izlaganju zahvalila sugrađanima i prisutnim predstavnicima investitora, što su se u značajnom broju odazvali pozivu Opštine, istčiću da je građanski sat samo prva u nizu  planiranih aktivnosti kojima namjeravaju da unaprijede i intenziviraju komunikaciju sa građanima, u cilju povećanja transparentnosti rada  same lokalne samouprave, kako bi na taj  način  efikasnije i efektivniji zadovoljili raznovrsne potrebe građana, uključili ih u proces donošenja odluka i podigli svijest o aktivnostima koje se realizuju na teritoriji Kolašinske opštine.

Marta Šćepanović, predsjednica Opštine Kolašin

Mještani Dulovina, Polja, Selišta, mjesnih zajednica Crkvine,  Lipovska Bistrica, Medjurječje i Manastir Morača,  ukazali su na brojne višegodišnje probleme s kojima se u kontinuitetu suočavaju. Počev od vodosnabdijevanja naselja, restrikcija vode, ulične rasvjete, rekonstrukcije oronulih lokalnih puteva i mostova, odlaganja otpada i  prevoza djece u područne škole. Stanovnici sela koja gravitiraju kolašinskoj opštini izuzetno su zainteresovani za, kako su kazali,  razvoj seoskog turizma i pitanje koncesija na prirodna dobra. Evidentirani su i  problemi koje mještani imaju sa predstavnicima izvođača radova na gradilištu auto-puta. Stanovnici mjesne zajednice Mrtvo Duboko ukazali su na probleme  stočara, rekonstrukciju mosta u blizini kanjona Mrtvice i potrebe valorizacije nesvakidašnjih prirodnih ljepota tog kraja. Građani su zatražili da se notirana  neophodnost saradnje lokalne samouprave i Uprave za šume, u vezi sa obezbjedjivanjem drva za ogrijev namijenjenih socijalno ugroženom stanovništvu. Izdavaoci privatnog smještaja požalili su se na velike teškoće koje imaju sa nezbrinutim psima lutalicama, kako u gradu tako i u prigradskim naseljima. Predstavnik investitora “DMS Solutions” iz Podgorice  ukazao je  na problem sa plaćanjem komunalija. Građani su neka pitanja dostavili u pisanoj formi, poput upoznavanja sa problemima u radu KUD-a “Mijat Mašković” i planiranja proslave 80 godina postojanja tog društva, s akcentom na potencijalima za razvoj Kolašina kao “etno-prijestonice” Crne Gore.

Građani su od predsjednice Opštine Marte Šćepanović dobili neposredne konkretne odgovore na mnoga pitanja, uz čvrsto obećanje da je današnji sastanak tek početak i da će nastaviti intenzivnu komunikaciju i informisanje građana u vezi sa pitanjima koja se tiču njihovih životnih potreba. 

Građanskom satu “Otvoreno sa Opštinom” organizovanom u kolašinskom Centru za kulturu, prisustvovali  su i sekretar Sekretarijata za finansije, imovinu i ekonomski razvoj Dragan Bulatović, sekretarka Sekretarijata za planiranje prostora, komunalne poslove i saobraćaj Ljiljana Rakočević i v.d. načelnice Službe komunalne policije Ana Šćepanović.

B.K