Opštine Plav i Gusinje, kao i Nacionalni park Prokletije, posjetila Asocijacija turističkih vodiča Crne Gore. Njih oko 50 iz raznih gradova Crne Gore, pa među njima i iz Ukrajine i Venecuele, uz podršku lokalnih vodiča i upošljenih iz LTO prvi dan je posjetilo Hridsko jezero, Botaničku baštu “Velemun”, ručak je bio organizovan na Bajrovića katunu, u seoskom domaćinstvu Samelova koliba.

U nedjelju smo obišli Gusinje – dolinu Grebaja, Oko Skakavice, vodopad Grlju, Ali-Pašine izvore, ručak je bio organizovan u hotelu i restoranu Ada, u Gusinju. Zatim smo obišli Plavsko jezero, Kulu Redžepagića, Staru džamiju i Manastir Sv. Trojice. Na kraju posjete mi možemo biti više nego zadovoljni, ovo je po prvi put da smo imali posjetu Asocijacije i ovolikog broja. Nadamo se da smo bili dobri domaćini i da su i oni takođe otišli zadovoljni. Ostalo je puno kontakata i planiranih obostranih posjeta, pogotovo naših domaćih posjetilaca – kazala je Samira Canović, direktorica TO Plav.

Veeliko interesovanje turističkih vodiča

Naša Asocijacija, koja broji 150 licenciranih vodiča na raznim svjetskim jezicima, često organizuje edukativne ture, a za ovu je vladalo posebno veliko interesovanje zbog glasa da plavsko gusinjski region krase brojene prirodne ljepote koje nikog ne ostavljaju ravnodušnim. I sami smo imali priliku da se u to uvjerimo i sigurni smo da će nakon odlične  prezentacije turističkih potencijala ovog kraja, naši vodiči znati da ga samouvjeruno predstave i preporuče turistima koji posećuju našu zemlju, što je i bio cilj posjete.

Apelujemo i na naše građane da iskoriste ovo vrijeme da uživaju u prirodnim bogatsvima i kulturnom nasleđuju kojima obiluju Plav i Gusinje, jer to ne smije postati samo privilegija stranaca – kazala je Sanja Mitrović, član Upravnog Odbora Asocijacije turističkih vodiča Crne Gore.

Izvor: plav.me