Dok je vrijeme prolazilo, mijenjajući odore od srebreno sunčane do olovno sive, čovjek se  pitao kako odgonetnuti kakav će dan biti sjutra. Zagledan u nebo iz generacije u generaciju, pamtio je predznake iza kojih slijedi ljepota plavetnila neba, purpurni zalasci sunca, treptaj bisernih zvijezda i one koji nagovještavaju strahovitu grmljavinu, teške oblake iz kojih liju kiše, padaju pahulje koje nošene snagom vjetra narastaju u smetove, slute ledom okovane rijeke koje će se kad ih južni vjetar pomiluje razgoropaditi noseći drvlje i kamenje, otkidajući plodnu ravnicu  i odnoseći travnata pleća planina ostavljajući sivilo ogoljelog kamena… Pamtio je čovjek te znakove iz generacije u generaciju, pretvarao na području Crne Gore u narodno kolektivno pamćenje. Pratili su naši preci ponašanje životinja koje su snagom instikta predosjećale tešku zimu, ljetnje nepogode. Pamtili nebeske prilike iz kojih su slutili dobar rod na njivi, u voćnjaku…Ti „čitači“ znakova koje priroda šalje bili su, ustvari, preteče meterologije, nauke od čijih znanja i predviđanja savremenom čovjeku u mnogome zavisi kvalitet života.

U istorijskim dokumentima iz 18-og vijeka prostoje svjedočenja o vremenskim nepogodama (dugotrajnim sušama, poplavama, ekstremnim zimama) i posljedicama koje su ostavljale, u prvom redu, na poljoprivrednu proizvodnju od koje je zavisio opstanak na ovim prostorima. Gladne godine koje nijesu bile rijetkost u Crnoj Gori još naglašenije su nametale potrebu da se klimatološke neprilike prate i, po mogućnosti, preduprijede ili blagovremeno saniraju njihove posljedice.

Prva mjerenja u Podgorici organizovao dr Petar Miljanić 1. septembra 1882. godine. Ovim mjerenjima obuhvaćeni su: temperatura vazduha, količina padavina, vlažnost vazduha, količina padavina, nivo vazdušnog pritiska, pravac i brzina. Za potrebe pomorskog saobraćaja iste godine počela su metereološka mjerenja u Baru i Ulcinju. Pet godina kasnije počelo se sa mjerenjima na Cetinju i u Nikšiću. Sljedećih godina počelo se sa mjerenjima u varoškim naseljima u Knjaževini Crnoj Gori. Jedinstvena metereološka služba za područje današnje Crne Gore uspostavljena je 1931. godine. Njeno funkcionisanje prekinuo je ratni vihor 1941. godine.

Nepune dvije godine nakon oslobođenja, 23. juna 1947. godine Vlada Narodne Republike Crne Gore donijela je Uredbu o formiranju Hidrometerološke službe u Crnoj Gori. Hidrometereški zavod kao državni organ formiran je pri Vladi 20. decembra 1947. godine. Kvalifikaciona struktura uposlenih, sa aspekta metereološke službe, bila je veoma nepovoljna.

Vlada Crne Gore je Odlukom Hidrometereološki i Seizmološki zavod administrativno spojila u Zavod za hidrometerologiju i seizmologiju. Kadrovski potencijal, zavidna tehnološka opremlljenost, uključenost u asocijacije svjetske meteo organizacije potvrda su da je Zavod za hidrometeorologiju i sezimologiju institucija dostojna poštovanja.

Piše: R.Perišić

POSTAVI ODGOVOR

Molimo unesite svoj komentar!
Ovdje unesite svoje ime