Studijski program za geografiju Filozofskog fakulteta, te Biotehnički i Arhitektonski fakultet u prostorijama Rektorata Univerziteta Crne Gore organizuju Međunarodnu GEA (Geo Eko-Eko Agro) konferenciju.  Program rada na svečanom otvaranju 28. maja od 10 časova vodiće Beranac profesor dr Velibor Spalević– predsjedavajući Naučnog odbora GEA konferencije.

Pod “udarom” klimatskih promjena

Međunarodna GEA (Geo Eko-Eko Agro) konferencija zamišljena je kao događaj na kojem će istraživači iz oblasti geonauka, ekologije, ekonomije i poljoprivrede, kao i iz oblasti eko-arhitekture i ruralne arhitekture, predstaviti svoje naučne priloge. Cilj konferencije je da bude mjesto susreta naučnika iz gotovo cijelog svijeta koji će razmjenjivati iskustva, mišljenja i ideje o temama koje su predmet rada Konferencije. Zbog korona pandemije, skup je ovoga puta organizovan online, putem interneta, što je bio poseban izazov za organizatora ovog Skupa.

Prof.dr Velibor Spalević

Međunarodni tim GEA (Geo Eko-Eko Agro) konferencije, predvođen profesorom  Veliborom Spalevićem sa Univerziteta Crne Gore, nastoji da objedini naučna istraživanja i prakse. Ideja je uspostavljanje novih mostova između istraživača iz regiona i šire; da se upoznaju i ostanu dalje međusobno povezani.


Sada, na kraju maja 2020. godine predstavljamo rezultate istraživanja među kolegama na seriji formalnih sastanaka ove Konferencije, a kasnije i u neformalnoj komunikaciji: o aktuelnoj inicijativi prilagođavanja i otpornosti na uticaje klimatskih promjena i približavanju održivog upravljanja prirodnim resursima poljoprivredoj proizvodnji, šumarstvu, ekonomiji i ekologiji”, ističu organizatori.

Mladi istrazivači regije imaće mogućnost sticanja novih znanja, iskustva, umrežavanja i učesća u diskusijama. Pružićemo kolegama mogućnost prezentacije svojih studentskih radova na posebnoj sesiji za mlade istraživače.

Ova medjunarodna konferencija učiniće sve učesnike poznatijim imenima u akademskim krugovima naše regije, potvrdivši istovremeno da su sami aktivni članovi akademske zajednice. Pruža se prilika za upoznavanje sa različitim gledištima i stavovima, kao i za učenje novih ideja i praćenje aktuelnih trendova u jednom drugačijem okruženju od onoga koje imamo svakodnevno.

Pored organizatora iz Crne Gore, učesnicima će se obratiti prof. dr Miodrag Zlatic (Online), donedavni predjednik, a sada zamjenik Svjetske organizacije za zaštitu zemljišta i voda (World Association of Soil and Water Conservation – WASWAC); potom Dr. Mariana Golumbeanu (Online), potpredjednica Balkanske asocijacije za zaštitu životne sredine (Balkan Environmental Association – B.EN.A.); prof. dr Radovan Pejanović, počasni predsjednik društva agrarnih ekonomista Balkana.

Program konferencije će pored Spalevića i Radonjića, voditi i prof. dr Goran Škatarić, prof. dr Svetislav G. Popović, te prof. dr Zoran Jovović, sa Univerziteta Crne Gore.

Od inostranih učesnika, sesije će online voditi Patrick Ken Kalonde, Guilherme Henrique Expedito Lense, Paul Sestras, Shachi Pandey, Ana Velimirović, Devraj Chalise, Abdessalam Ouallali, Bin Wang, Zeinab Hazbavi, Livia Nistor-Lopatenco, Milić Čurović, Walter Finsinger, Tihomir Florijančić, Vera Popović, Jelena Ješić, Morteza Behzadfar.

Zanimljivo je istaći da će na Konferenciji biti predstavljeno 225 naučnih radova, pripremljenih od strane 435 istraživača, koji odlaze iz oko 40 zemalja širom svijeta. Tokom dva dana Konferencije Online bice 40 usmenih izlaganja, a istraživači će izložiti svoje radove i putem 170 postera.

Izvor: Espona.me