Počelo je asfaltiranje dijela pristupne saobraćajnice prema novom planinskom centru Štedim na vrhovima rožajskog područja Hajle. Predviđeno je da se asfaltnim slojem prevuče trenutno pripremljena četiri kilometra puta, počevši od lokacije budućeg ugostiteljsko-servisnog objekta i polazne stanice žičare.

“Preostalih 3,5 kilometara biće realizovano u drugoj fazi, nakon završetka izgradnje mosta Kaluđerski laz i betonskih potpornih zidova, za koje je postupak ugovaranja u toku. Ukupna vrijednost do sada ugovorenih radova na pristupnoj saobraćajnici iznosi blizu 3,5 miliona eura.  Na Štedimu su počeli i pripremni radovi za izgradnju šestosjedne isklopive žičare renomiranog italijanskog proizvođača Leitner. Vrijednost radova, koje Vlada Crne Gore finansira iz kapitalnog budžeta, iznosi devet miliona eura, a očekuje se da najveći dio posla bude završen u toku naredne godine”, saopšteno je iz Uprave javnih radova, istakao je Portal CDM.

Projekat izgradnje ugostiteljsko-servisnog objekta nalazi se u postupku izrade tehničke dokumentacije, a procijenjena vrijednost radova po principu “projektuj i izgradi”, uključujući uređenje terena i parking, iznosi 4,5 miliona eura.

Objekat će imati površinu od oko 2.000 metara kvadratnih, u okviru kojih će sadržati restoran sa terasom, info-centar, prodajno mjesto za ski pasove, sanitarni i administrativni blok, ambulantu, prostorije za službu spasavanja, skijašnicu, garažu za ratrake i motorne sanke.

“U fazi pripreme tehničke dokumentacije je i izgradnja ski staza. Ugovorom o izradi idejnog rješenja obuhvaćeno je 8,5 kilometara, dok je Lokalnom studijom lokacije predviđeno 16 kilometara ski staza, u skladu sa standardima Svjetske skijaške federacije (FIS). U toku su i pripremne aktivnosti za ugovaranje izgradnje nedostajuće elektro-energetske infrastrukture, procijenjene vrijednosti 3,5 miliona eura”, ističe se u saopštenju, naglasio je CDM.

Kompletna investicija izgradnje planinskog centra na Hajli, zahvaljujući kojoj će Crna Gora dobiti još jednu atraktivnu turističku destinaciju, procijenjena je na oko 22 miliona eura, zaključio je Portal.

Izvor: espona.me