Planinarsko društvo je osnovano 1950. godine. Prvobitni naziv društva bio je “Vojnik”. Naziv je dat po masivu visokom 1998 m u blizini Nikšića. Ubrzo potom mijenja ime u “Javorak” (planinski prevoj u blizini Nikšića). Prvi zvanični pohod je izveden na brdo Uzdomir u blizini Nikšića (852 m). Prvi uspon na inostrane planine bio je u to doba negostoljubivi Mon Blan sa svojih 4807 m, daleke 1962. godine. Od tada je osvajan još 30-tak puta. Zatim su na red došli: Grosglokner 8 puta, Tatre, Materhorn1981, Monte Rosa, Olimp, Akonkagva 3 puta, Pirin, Rila, Marmolada, Atlas, Pamir, Ararat, Kilimandžaro, Denali, Elbrus 3 puta i kao šlag na torti Mont Everest – san svih alpinista svijeta.

Na najvišim vrhovima

Veliki broj članova kluba prošao je i kroz druge sekcije u klubu. PSD “Javorak” Nikšić je jedan od najtrofejnijih klubova u Crnoj Gori a i u regionu. Gorska služba spašavanja osnovana je 1963. godine u Nikšiću. S obzirom na to da je u Nikšiću tada postojalo veoma aktivno Planinarsko smučarsko društvo „Javorak“ u kojem su sekcije kao što su alpinistička, smučarska, speleološka bile vrlo aktivne i postizale značajne rezultate u tadašnjoj SFRJ, prirodno je bilo da se u takvoj sredini formira i GSS. Puno ljudi je spašeno a nažalost i puno pronađeno unesrećenih. Pripadnici te sekcije su na raznorazne načine priskakali u pomoć kome ja ta pomoć bila neophodna .U sekciji postoje 4 instruktora i oko 50 članova GSS-a. Alpinizam je aktivna sekcija u društvu. Prepenjato je bezbroj smjerova kako kod nas tako i u inostranim planinama. U društvu postoji 5 instruktora i oko 30 alpinista.Vrhunac te sekcije je osvajanje Mont Everesta 23. maja 2010. kada su naša tri člana stala na najvisočiju tačku na planeti. Orijentacija je u našem klubu veoma popularna. Sve više mladih je zainteresovano za tu granu planinarstva. Naši članovi su u nekoliko navrata bili prvaci SFRJ u orijentaciji pa prvaci SRJ. Trenutno Orijentaciju u Crnoj Gori vodi naš klub a i našu reprezentaciju njih 90 % čine članovi našeg kluba. Svake godine puno djece prođe početničku školu orijentacije.

Pripreme za takmičenje

Mi imamo 4 instruktora, 5 postavljača staza i 5 kontrolora takmičenja. Skijanje je u našem klubu izuzetno masovna sekcija. Kroz naše škole svake godine prođe na stotine djece raznih uzrasta. U sekciji postoje nivoi obuke od početnog preko naprednog do takmičarskog nivoa. Naš takmičar Bojan Kosić bio je učesnik olimpijskih igara u Vankuveru 2010. godine. U sekciji imamo 13 instruktora skijanja i 50 takmičara u alpskom skijanju. Planinarenje je takođe masovna sekcija u klubu. Kroz pionirske planinarske škole je prošlo puno polaznika. To je jedan od osnovnih uslova za dobar uspjeh u bilo kojoj sekciji u klubu. Trenutno u klubu ima 30 vodiča za planinarske ture kako kod nas tako i na najvisočije i najzahtjevnije planine na svijetu. Kanjoning je sekcija koju su naši stari članovi napravili nezaobilaznom. Godine 1965. naša ekspedicija je prva prošla kroz kanjon Nevidio. Prije toga nekoliko ekspedicija je to probalo, ali su odustajali sve do tada. Sad iz našeg kluba kroz kanjon Nevidio oko 10-tak vodiča vodi grupe. U našem klubu postoje još i sekcije rafting, speleologija i sekcija za medije.

Piše: Dragutin Šlagi Vujović