Redakcija portala Novine Sjevera objavljuje pismo, sa malim redakcijskim korekcijama pjesnikinje Nade Matović, povodom Dana poezije.

“Mislim da treba više dati prosstora umjetnosti, a ne ćutati o njoj pa smo mi umjetnici primorani da se sami sa svijetom borimo da se čuje za nas. Položaj umjetnika je na nezavidnom nivou. A poezija kako novih, tako i naših slavnih pisaca sve manje je dostupna djeci i mladima.

Kako u kulturi, tako i u školskim programima, mislim da se malo pažnje i prostora daje umjetnicma, talentima, postoji samo jedna mogućnost za izražavnje svojih afiniteta prema književnosti, a to je pismeni zadatak i ništa više. U zemljama u okruženju, recimo Srbiji, postoje čitalački klubovi kao i mnogo više konkursa i sličnih aktivnosti koje su za nas samo san.

Nemamo  dovoljno časopisa u kojima bi nam se pružila mogućnost predstavljanja, a mnogi od nas ne mogu doći ni do svoje prve knjige, jer podrška nadležnih izostaje. Nadam se da ćete Vi imati sluha da objavite bar nešto kako bih obilježila taj dan. Srdačno!

Poštovanje, pošto je Dan poezije, da li bi neko nešto mogao da objavi s obzirom da se o poeziji ćuti, te ni  ustanove koje treba da se bave tim ne bave se baš najbolje. Ovako, u pojedinim školama nema ni literarne sekcije, a da ne govorim o tome da se o poeziji slabo ili uopšte ne govori, pa učenici dođu do kraja srednje škole ne znaju šta se obilježava 21. marta”.

Nada Matović

Redakcija Novina Sjevera ima ustaljene rubrike posvećene kuturnim sadržajima. Trudićemo se da i dalje afirmišemo mlade, ali i da prezentujemo rad afirmisanih pjesnika. Svim ljubiteljima poezije za njihov dan, ovom prilikom poklanjamo stihove prof. dr Dobrivoja Stanojevića iz zbirke “Smederevska jesen pozna” u izdanju Ratkovićevih večeri poezije.

LASTAVICE KRASTO

Naslovna strana

Lastavice krasto, bliska si do Boga

Što prelete tri rogata đoga.

Zakuni se lasto, da ćeš jednog dana

Poludeti od palih đerdana,

Tad me kljucaj rahlog sve do Vidovdana.

Kidaj kljunom moje oči kvarne,

Luda krasto, od Budve do Varne.

N.S