SAOPŠTENJE ZA JAVNOST

Opštinski odbor Udruženja  boraca NOR-a i antifašista  Berana iskazuje najoštriju osudu svih onih koji pokušavaju da afirmišu pojedince iz fašističkih pokreta, kao i ratne zločince. Podrška  pojedinih članova Savjeta za davanje naziva ulica i trgova, koji dolaze iz reda beranske lokalne vlasti, da podrže predloge da se neke ulice u Beranama nazovu po saradnicima okupatora iz NOB-a i presuđenom ratnom zločincu Ratku Mladiću, u najmanju ruku predstavlja kaljanje obraza slobodarskih i antifašističkih Berana. Raduju nas osude koje ovih dana dolaza sa svih krajeva i smatramo ih podrškom svima onima koji baštine antifašizam u našem gradu nad kojim bdi Spomenik slobode na Jasikovcu.

Očekujemo da predsjednik Opštine Berane Dragoslav Šćekić najoštrije osudi predlagače ovih suludih ideja kao i članove svoje partije i koalicionih partija koji su podržali ove predloga koji ne priliče ni ljudskim, ni moralnim ni tradicionalnim vrijednostima Berana i Crne Gore.

Naše udruženje će nastaviti da baštini najponosnije tradicije Drugog svjetskog rata i antifašizam kao najprepoznatiju vrijednost moderne Crne Gore. Na ovo nas obavezuju žrtve partizanskog pokreta zahvaljujući kojima danas uživamo u krvlju izvojevanoj slobodi. Na najoštriju osudu nas obavezuju i Spomenik na Jasikovcu, biste narodnih heroja ispred zgrade Opštine, spomenici slobodarima širom naše Crne Gore.

Udruženje boraca NOR-a i antifašista Berana, kao jedino koje baštini partizanski pokret i antifašizam u našem gradu, će biti jedan od čuvara ovih vrijednosti zajedno sa svim institucijama i građanima kojima je stalo do građanskih i antifašističkih Berana.

OO UBNORA Berane

Predsjednik

Miroslav Joksimović