Pitanja nasilja nad ženama na javnim pozicijama i u politici, sa kojima su se susretale ministarke i pojedine poslanice, znak su ozbiljne dijagnoze društvenog zdravlja, stanja društvenog kapitala, smatra poslanica Božena Jelušić. U zdravim društvima, dodaje, u tom smislu društvenog kapitala postoji najmanji stepen nasilja bilo da je ono političko ili društveno. Ministarka zdravlja Jelena Borovinić Bojović i direktorica IRF-a Irena Radović saglasne su da ekonomski osnažena žena je najbolje oružje protiv nasilja.

Poslanica Božena Jelušić smatra da smo napredovali kada je riječ o pravima žena.

“Nije slučajno što ima toliko mržnje, mizoginije i što se napadi na žene dešavaju na individualnom i društvenom planu. Imali smo tri ubistva žena u vrlo kratkom periodu. Iistovremeno, traje jedna društvena, politička kriza i nedostatak izgradnje društvene kohezije. U takvim nejednakostima problemi se prelivaju na nasilje u porodicama, a na društvenom planu neki od najgorih mizoginih napada Crna Gora bilježi prema ženama u javnom životu”, kazala je ona u jutarnjem programu “Dobro jutro Crna Goro”.

Ministarka zdravlja Jelena Borovinić Bojović kaže da je danas mnogo više ljekarki nego na početku njene karijere prije 20 godina. cSada je situacija drugačija, što je raduje. 

“Samo ekonomski osnažena žena može biti jaka i nezavisna”, kazala je Borovinić Bojović.

Ističe da je bilo četiri žene u vladi Zdravka Krivokapića i da su imali odličan odnos sa kolegama ministrima koji su pokazali visok stepen tolerancije.

“Svaka žena u Crnoj Gori koja je na bilo koji način bila istaknuta, podliježe jednom nevjerovatnom javnom linču, osobito kada je riječ o politici i ja se kao ljekar ranije kao ljekar nikada nijesam tako osjećala. Iako se trudite da ne primate sve srcu, imate porodicu prijatelje, kojima linč pada teže nego vama”, kazala je ministarka i dodala da je bila izložena nevjerovarnom linču od stupanja na funkciju ministarke.

Direktorica Investiciono-razvojnog fonda Irena Radović kazala je da se društvo mijenja na bolje i da muškarci prepoznaju važnost aktivnog učešća žena u svim domenima.

“Kao sam bila viceguvernerka Centralne banke, i direktorica Investiciono razvojn og fonda,  na prvom sastanku menadžmenta bila sam jedina žena, danas sam ponosna jer sada ih je 50 odsto žena u menadžmentu i sjajne su, dale su svoj pečat i već pokazale velike rezultate”, kazala je ona.

Rezultat svega je največi profit IRF-a u posljednjih 10 godina.

Jelušić je kazala da čim se govori o izuzecima u nečemu, t postoji problem.

“Kada vidimo da u neku profesiju ulazi puno žena, to je znak da su lični dohodci u toj profesiji  postali nezanimljivi muškarcima. Uvijek ćemo vidjeti kako se moći novca stvaraju tako da zaobilaze žene”, kazala je ona.

“Najveći dio posla u zdravstvu odrade žene, a muškarci slave”, dodaje Jelušić.

Zakon, kako dodaje nije jednak prema svima.

Radović je poručila ženama da budu snažne i da se pridruže Osmartovskom maršu. Borovinić Bojović ih je pozvala još da brinu o zdravlju i vjeruju u sebe.

Izvor: rtcg.m