Posvećenost, humanost i hrabrost kolašinskih zdravstvenih radnika su pokazani u okolnostima koje su najteže i najzahtjevnije u poslijeratnoj istoriji Kolašina. Predsjednik Skupštine opštine mr Milan Đukić, podnio je Incijativu da se nagrada “Zahvalnica opštine Kolašin“ dodijeli zdravstvenim radnicima JU Dom zdravlja i Hitna pomoć u tom gradu.

Zdravstveni radnici su nagradu zaslužili, obrazložio je Đukić, “za postignuća i doprinos u zaštiti zdravlja građana od pandemije korona virusa tokom prošle godine”

“Zdravstvene posljedice i izazovi od koronavirusa u svim zemljama svijeta pokazali su da je osim ljekova, vakcina, medicinske opreme i drugih materijalnih resursa, najvažniji faktor u ovakvim nesvakidašnjim okolnostima – zdravstveni radnik. Kolašinski zdravstveni radnici su od proglašenja pandemije koronavirusa u Crnoj Gori pokazali visok stepen stručnih i organizacijskih sposobnosti. Posvećenost, humanost i hrabrost kolašinskih zdravstvenih radnika su pokazani u okolnostima koje su najteže i najzahtjevnije u poslijeratnoj istoriji Kolašina. Svakodnevni zdravstveni rizik od zaraze i bolesti nije ih spriječio da pomognu svima koji su trpjeli posledice korona virusa kako u ambulantama, tako i u svakom domu u Kolašinu“, stoji u obrazloženju Incijative.

Vaakcinacija u Rovcima

Predsjednik SO ističe da je, patronažna služba do sada “podnijela najveći teret i pokazala svu posvećenost, humanost, stručnost i hrabrost …”. Zbog toga Kolašin, tvrdi on, nagradom treba da pokaže zahvalnost i divljenje.

Detalj vakcinacije u Prekobrđu

“Razuđena mreža udaljenih kolašinskih naselja i domaćinstava nijesu bili prepreka za patronažnu službu koja je stizala do brojnih izolovanih pacijenta na kućnom liječenju. Osim medicinske njege i usluge, kolašinske medicinske sestre bile su psihološka podrška bolesnima od korona virusa, njihov oslonac, nada i ohrabrenje u teškim trenutcima. Mora se posebno istaći i rijetko viđeni trud, energija i posvećenost dr Jelene Zindović, direktorice Doma zdravlja, koja je aktivno učestvovala u liječenju covid pacijenata podjednako sa ostalim ljekarima. Istovremeno je obavljala redovne poslove rukovođenja i organizacije u zdravstvenoj ustanovi koji su, takođe, zaslužili svaku pohvalu“, konstatovao je Đukić.

Zahvalnica Opštine Kolašin je jedna od opštinskih nagrada, koja se dodjeljuje kao “priznanje za određeni humanitarni podvig, postignuće ili doprinos i naročito ispoljenu hrabrost u vanrednim situacijama”.

N.S