Učesnici pohoda planinarili su stazom dugom osam kilometara, koja vodi iz kanjona Platije do Veljkove rodne kuće na Trmanju. To je staza kojom su krajem sedamdesetih i tokom osamdesetih godina prošlog vijeka, na dan rođenja Veljka Vlahovića, 2. septembra organizovani  masovni  pohodi. Cilj manifestacije je, pored promocije planinarenja i zdravih stilova života, odavanje dužnog poštovanja velikom rodoljubu, revolucionaru i narodnom heroju Veljku Vlahoviću kao i podsjećanje, naročito mlađih generacija, na ideale pravde i slobode za koje su se borili Veljko Vlahović i slavni preci. 

 

Odavaanje pošte Veljku Vlahoviću

Na spomen obilježje Veljku Vlahoviću, položeno je cvijeće a uz prigodan umjetnički program prisutnima su se obratili prof. dr Dragan  Bulatović, predsjednik PSCG, Milosav Bulatović, predsjednik opštine Kolašin, Vesna Medenica, predsjednik Vrhovnog suda Crne Gore, Zuvdija Hodžić, predsjednik UBNOR-a Crne Gore, Zoja Bojanić Lalović, direktorka podgoričke gimnazije “Slobodan Škerović” dok je stihove kazivao pjesnik Čedo Vlahović.

Inače, planinari su 2014. godine,  uredili i markirali stazu i obnovili  lijepu tradiciju. Ove godine manifestacija je održana u vrijeme pandemije kovid virusa uz poštovanje mjera NKT, što je i ograničilo broj učesnika i ukupnu posjetu.

Piše: R.N.S