Građani Crne Gore mogu boraviti na otvorenom bez zaštitne maske uz obavezno držanje propisane distance, saopšteno je danas na konferenciji za medije Instituta za javno zdravlje.

Državni sekretar u Ministarstvu zdravlja dr Borko Bajić rekao je da se od subote, 22. maja, ukida obaveza nošenja maske na otvorenom tamo gdje je moguće držati distancu od dva metra.

To je jedina novost u odnosu na stare epidemiološke mjere, a obaveza nošenja maske u zatvorenom prostoru ostaje na snazi. Mjere će važiti od subote do petka, 28. maja.

„Što se tiče okupljanja, na snazi su i dalje važeće mjere, a dozvoljeno je okupljanje do 20 ljudi. Na javnim površinama nije dozvoljeno okupljanje više od 20 ljudi“, pojasnio je Bajić.

Direktor Instituta za javno zdravlje dr Igor Galić rekao je da je obolijevanje na najmanjem nivou još od avgusta 2020. godine.

„Prosječan broj novoregistrovanih osoba pozitivnih na SARS-CoV-2 u poslednjoj nedelji bio je 76 i bilježi se konstantan pad od marta. Od prosječnog broja testiranih, koji je u poslednjoj nedelji bio 1302, pozitivnih rezultata je bilo u 5.83 odsto slučajeva“, kazao je Galić.

Aktivnih slučajeva COVID-19 trenutno je 1243, što je oko deset puta manje u odnosu na najveći broj oboljelih u Crnoj Gori u prethodnom periodu.

„U odnosu na turističke destinacije, Crna Gora u aprilu i maju ima povoljnije indikatore obolijevanja od Kipra, Hrvatske, Grčke i Turske, a približno od Italije i Španije. Imamo bolju situaciju trenutno od 17 zemalja Evropske unije“, naveo je Galić, dodajući da masovna vakcinacija u Crnoj Gori bilježi zavidne rezultate.

Autor: CovidOdgovor tim