Prigodnim manifestacijama obilježen je lik i djelo poznatog crnogorskog, ali i regionalnog ljekara Boža Vukovića. Ljekara, književnika, osobenog humaniste i uvijek zaljubljenika u svoje Gornje Lipovo i Kolašin. Prikazan je dokumentarni film o njegovom životu i radu scenariste i reditelja Mirka Jakovljevića, i održan okrugli sto na temu „Književni krug u stvaralaštvu Boža Vukovića“.

Manifestacija čiji su organizatori „Lider mont media“ i JU Centar za kulturu počela je uručenjem plakete za doprinos razvoju kolašinskog zdravstva. Prisutne koji su u Sali Doma kulture bili raspoređeni po mjerama NKT-a je pozdravila Gorica Ilinčić, direktorica JU Centar za kulturu a Milosav Bulatović, predsjednik Opštine je uručio plaketu dr Gavrilu Šćepanoviću, specijalisti ortopedske hirurgije i traumatologije. Bulatović je naglasio da sjećanje na Kolašinca, ljekara, docenta, doktora Boža Vukovića u suštini prevazilazi ovaj trenutak. Tamo gdje se ne pamti vrijeme, ne pamte se ni ljudi. A naša obaveza je da pamtimo ljude kao što je bio Božo Vuković i da idemo njegovim putem-poručio je Bulatović.

Dr Gavrilo Šćepanović

Dr Gavrilo Šćepanović, prvi  dobitnik plakete koja će se dodjeljivati svake druge godine, autor knjige „Ljetopis zdravstva kolašinskog kraja“ izdate prije 20 goddina, je podsjetio na svoje susrete sa dr Božom Vukovićem.

-Dobio sam značajno priznanje za svoj rad a posebno mi je drago što je plaketa vezana za poznatog ljekara i Kolašinca Boža Vukovića. U ovoj Sali prije 20 godina je promovisana moja knjiga „Ljetopis zdravstva kolašinskog kraja“. O njoj je tada govorio Božo Vuković, bio je da tako kažem glavni izlagač i saopštio brojne zanimljive detalje o kolašinskom zdravstvu-kazao je Šćepanović.

Prof. dr Novica Vujošević i Prof. dr Božidar Bojović

Održan je i okrugli sto sa temom „Književni krug  u stvaralaštvu Boža Vukovića“  na kojem su učestvovali dr Novica Vujošević, dr Božidar Bojović, dr Mirko Peković, dr Gavrilo Šćepanović, dr Jelena Zindović, dr Radenko Šćekić, dr Mirko Jakovljević, dr Predrag Vlahović, mr Irena Ivanović, mr Zoran Bošković, Dragan Nikolić, Milija Šćepanović, Milosav Bulatović i Dragiša Dožić.

Piše: Dr. Drašković

Izvor: Pobjeda