U izdanju Crnogorske akademije nauka i umjetnosti i Kliničkog centra Crne Gore objavljena je knjiga „Portreti crnogorskih  ljekara – prilozi za istoriji medicine u Crnoj Gori“. Knjiga je djelo autorskog tima: prof. dr Ranka Lazovića, prof. dr Vasa Antunovića, akademika Predraga Peška, prof. dr Ranka Raičeviać i dr Jevta Erakovića.

Recenzenti ove prve knjige u novopokrenutoj ediciji su akademik Goran Nikolić i prof. dr Miodrag – Bobo Radunović. Knjiga otvara ediciju koja će biti dobar prilog „istoriji medicinske nauke, razvoju medicinske struke i predstavlja postavljanje temelja medicinske kulture u Crnoj Gori“.

Iz plejade velikana

U predgovoru, koji potpisuje prof. dr Ranko Lazović, naglašeno je „pojedincima pripala časna i humana uloga, ali i nemjerljva odgovornost da svojim znanjem, radom i vještinom daju svoj doprinos razvoju crnogorske medicine. Svaki kamen u zidu, ma koliko mali, uvijek je značajan i doprinosi izgradnji ‘građevine’. Edicija je posvećena ljekarima iz različitih oblasti medicine i iz razlićitih generacija. Njen cilj je da vratimo  dug ili, bolje reći, dio duga onima koji su svoje ime i znanje posvetili razvoju zdravstva i zdravstvene kulture u Crnoj Gori. Istovremeno, ona je doprinos kulturi pamćenja u oblasti crnogorske medicine“.

U knjizi su dati portreti ljekara: Milorada Bakića, Zorana Biljurića, Blaža Borozana, Borislava Božovića, Miloša Cimbaljevića, Vukana Čupića, Božidara Darmanovića, Milana Dragovića, Slobodana Dragovića, Vladimira Đikanovića, FilipaĐuraškovića, Milutina Đurišića, Borislava Filipovića, Svetomira Ivanovića, Miodraga Jovovića, Vasilija Kalezića, Desanke Kosanović – Ćetković, Dušana Kosovića, Vasilija Kosovca, Nike Labovića, Slobodana Lakića, Miomira Maksimovića, Žarka Mićovića, Obrena Milačića, Nika Miljanića, Mitra Mitrovića, Slobodana Nikčevića, Vasilija Pejovića, Branislava Pešića, Iva Đanija Popovića, Mihaila Radulovića, Milorada Radulovića, Jezdimira Raičevića,  Božidara Raspopovića, Ljubomira Rašovića,  Miomira Savovića, Nikole Sekulovića, Vučine Šćekića, Đorđine Škerović-Mijušković, Filipa Šoća, Ljubomira Ulićevića, Vladimira Vojvodića, Slavoljuba Vučinića, Darinke Vujanović, Dragutina Vukotića i Branka Zogovića.

Portrete ljekara koji su predstavljeni u ovoj knjizi naslikao je akademik Zuvdija Hodžić, čime je bio-bibliografija svakoga ljekara i umjetnički zaokružena.

Izdavači su ovu ediciju zamislili kao pripremne knjige za jedno kapitalno djelo koje treba da uslijedi, a to je Leksikon ljekara Crne Gore.

Četrdeset i šest portreta crnogorskih ljekara koji su zastupljeni u ovoj knjizi su oni koji su ostavili značajne tragove u našoj medicini, ali su se i „ispisali iz knjige živih“. Ostalo je njihovo djelo koje je u ovoj knjizi učinjeno trajno upamćenim.

Autorski tim i izdavači su učinili lijep gest, koji shvatamo i kao zahvalnost medicinskim poslenicima, jer su, baš sada, u vrijeme pandemije kovida 19, objavili ovu vrijednu knjigu.

                                                                   Piše: Prof. dr Draško Došljak