U izdanju Javne ustanove „Ratkovićeve večeri poezije“ iz štampe je izašla knjiga „Gorska bašta“ književnice Blage Žurić i likovne umjetnice Tijane Gordić.

Ova knjiga predstavlja literarno – likovni spoj prirodnih karakteristika Crne Gore. Bajkoviti svijet ove knjige provodi nas kroz sve crnogorske opštine i upoznaje sa biljkama karakterističnim za podneblje naše domovine. Slikom i riječju svjedoči o ljepotama crnogorskim.

Blaga Žurić smatra da priroda daje ljudskom životu finu začudnost i uzvišene emocije, a Crna Gora je sazdana od prirodnih ljepota.

– Nekada, veoma davno, nastala je legenda o vilama koje su cvijet iz prirode poklonile gradovima Crne Gore. U znak sjećanja na ta čarobna vremena, ljudi iz gradova prisvojiše darovni vilinjski cvijet kao svoj zaštitni znak. I tako je svaki crnogorski grad od svakoga zla zaštićen darovnom biljkom – za vjeki vjekov, kazala je Žurić.

Naslovna strana knjige

Tijana Gordić uspjela je da na najbolji način, likovnim jezikom, opiše biljke karakteristične za crnogorske opštine.

– Nadam se da će čitaoci uživati u cvijetnim pejzažima, makar onoliko koliko sam ja uživala dok sam ih slikala, kazala je Gordić.

Realizaciju ove knjige pomogli su Ministarstvo kulture Crne Gore, Centar za kulturu „Vojislav Bulatović Strunjo“ i Radio Bijelo Polje. Stručni odabir bilja uradio je Daniel Vincek.

Preuzeto sa: http://www.ratkoviceve.bijelopolje.co.me