U okviru obilježavanja jubileja, prikazan je i film o istoriji kolašinskog zdravstva kojeg je pripremio Multimedijalni studio iz Bijelog Polja. Stigle su brojne čestitke a izdvojen je buket cvijeća koji je poslat iz Botaničke bašte u Dulovinama od Danijela i Zore Vincek.

Direktorica te ustanove dr Jelena Zindović je istakla da je i u vrijeme kada je ta ustanova počela sa radom prije četiri decenije, bila jedna od najmodernijih u Crnoj Gori a da su ljekari koji su se tokom proteklih četiri decenije brinuli o zdravlju sugrađana, bili uglednici koji su pokretali progres i prihvatali i ostale društvene odgovornosti kada je Kolašin u pitanju.

„Ustanova je počela sa radom 23. maja 1980. godine. U novoj zgradi sa kompletno novom opremom, bio je jedan od najmodernijih Domova zdravlja u Crnoj Gori. Obilježavanje smo odložili u maju zbog pandemije Covida 19. Pošto se nažalost, epidemija nije smirila, na ovako redukovan način, uz poštovanje mjera, organizovali smo sjećanje na četiri decenije postojanje ove ustanove“, istakla je Zindović dodajući da joj je žao što sa njima nijesu svi oni koji su uložili sebe u kolašinsko zdravstvo kao i naši prijatelji iz ove djelatnosti iz susjednih gradova, ali okolnosti epidemije nijesu dozvoljavale da se okupimo.

„Od marta naša ustanova funkcioniše u posebnim uslovima. Borimo se protiv epidemije, zaposleni nemaju radnog vremena kako bi se bilo u službi pacijenata. Naša obaveza je da smanjivanjem broja zaraženih pokušamo pomoći normalizaciji ekonomskog i društvenog života u Kolašinu“, kazala je direktorka Doma zdravlja Kolašin.

„Prije četiri decenije, Kolašin je dobio moderne i opremljene zgrade Doma zdravlja i Gimnazije. Kolašinsko zdravstvo je iznjedrilo medicinske autoritete čije su dijagnoze potvrđivane na najpoznatijim klinikama regiona“, kazao je predsjednik opštine Kolašin Milosav Bulatović i podsjetio na značajan rad i doprinos Dr Maksima Popovića zdravstvenom sistemu Kolašina i njegovim podvizima u struci.

„Dr. Maksim Popović je zadivio svoju struku kada je davanjem injekcije u srce spasio život Veljku Vlahoviću, poznatom društvenom i revolucionarnom kreatoru moderne Jugoslavije i Crne Gore. Dom zdravlja i danas donosi sigurnost društvenom, razvojnom i investicionom Kolašinu“, naglasio je Bulatović.

Izvor: portalkolašin.me