Sa gotovo pola vijeka postojanja, kako je na svečanoj ceremoniji poručio vršilac funkcije rektora Vladimir Božović, UCG danas predstavlja vodeću naučno-istraživačku, umjetničku i obrazovnu ustanovu koja je obrazovala generacije davši nemjerljiv i neizbrisiv doprinos razvoju našeg društva. 

Vladimir Božović

Univerzitet će, naglasio je, tu svoju, osnovnu misiju i dalje posvećeno i požrtvovano ispunjavati.

„Naše društvo sa pravom očekuje da Univerzitet Crne Gore bude budniji, prisutniji, da ponudi odgovarajuća rješenja kako bi se izborili sa krupnim izazovima sa kojima smo suočeni, danas više nego ikada. Da bi mijenjali stanje oko nas, najprije moramo da se suočimo sa sobom, da ispravimo neke greške, a obnovimo ono dobro što smo zapostavili. Stoga, vjerujem da će Univerzitet Crne Gore u narednom periodu biti veliko gradilište. Uložićemo ozbiljan napor u cilju jačanja naučne i obrazovne baze, ali i pokrenuti rješavanje krupnih infrastrukturnih problema. U tom smislu, računamo na podršku i pomoć svih, a posebno vas čiji uspjeh danas ističemo“, kazao je Božović.

Univerzitet, kako je dalje naveo, posebno ističe i svoje zaslužne akademske radnike, koji su svoj radni vijek posvetili razvoju Univerziteta Crne Gore. 

„Ove godine, zaslužno priznanje profesor emeritus dodjeljujemo prof. dr Milanu Vukčeviću. Titulu profesora emeritusa dodjeljujemo samo posebnima, pojedincima koji su sav svoj naučni i profesionalni život stavili u službu razvoja svoje matične jedinice i svog Univerziteta, koji su svojim akademskim radom podizali nivo nauke i našeg ugleda u zemlji i inostranstvu. Dodjelom ovog priznanja želimo i da Vam saopštimo da i za Vas imamo očekivanja- da svoje bogato iskustvo i dalje sa nama dijelite, Vaša podrška i Vaši savjeti su očekivani i dobrodošli“, rekao je Božović.

Upravo doprinos mlađim naraštajima bila je i biće vodilja u akademskoj i životnoj filozofiji profesora Vukčevića.

„Naravno, ova nagrada mi znači formalizaciju takvih mogućnosti. Najintrigantniji parametar mog profesionalnog i ličnog života je vrijeme. Rekao bih na kraju da su, na ovoj svečanosti, glavni događaj ovi mladi i brilijantni ljudi“, istakao je Vukčević.

Rektor je tom prilikom u zvanje doktora nauka promovisao: Nikolu Bašu, Petra Božovića, Miloša Brajovića, Luku Filipovića, Jovana Gardaševića, Besima Halilaja u doktora nauka iz oblasti društvenih nauka, Katarinu Mirković u doktora nauka iz oblasti tehničko-tehnoloških nauka, Besnik Morinu, Ljiljanu Pjerotić, Samija Sermadžaja, Ivana Vasiljevića, Armenda Imerija, Željku Beljkaš, Jelisavetu Blagojević, Oliveru Blagojević, Stojana Božovića, Vladimira Đurišića, Enu Grbović, Natašu Kopitović Vuković, Biljanu Milošević, Ivana Radevića, Milenu Radonjić, Miloša Rajkovića, Maju Sekulović, Isidoru Stanković, Marinu Vukotić, Slavicu Tomović, Aladina Crnkića i Milicu Jelić. 

Njihov uspjeh, kako je istakao rektor, predstavlja svjetionik za one koji dolaze.

„Oni će, uz našu svesrdnu pomoć, uporno i posvećeno tražiti put do vrhova koje ste im osvijetlili. Svako od nas u sebi nosi fundamentalne akademske vrijednosti, naslijeđene i sticane tokom godina obrazovanja i rada, koje smo dužni očuvati, ojačati i prenositi generacijama koje dolaze. To je, iznad svega, naš osnovni zadatak“, istakao je rektor.

Današnja dodjela diplome, iako finalizacija višegodišnjeg akademskog zalaganja, samo je početak novih akademskih pregnuća, istakla je doktorandkinja iz oblasti društvenih nauka Ena Grbović. 

„Nadam se da ćemo biti podsticajni za sve mlade ljude u Crnoj Gori, da ulažu u sebe i svoje obrazovanje, jer to je jedini kapital koji je svima nama potreban“

Na ovaj dan, Univerzitet Crne Gore, tradicionalno se odaje i priznanje najboljima. Uručene su plakete za studente koji su osnovne studije u akademskoj 2020/2021. završili sa najboljim uspjehom. Među njima su: Nikola Milić, Boban Banjac, Andrijana Paljušević, Snežana Kašćelan i Bosiljka Bakočević.

Izborom UCG-a, dodao je on, pokazali su zrelost, shvataju da je u svijetu u kome živimo jedina prva zaštita stvarno znanje, a nikako samo papir kojim se ono formalno potvrđuje. 

„Vi znate da je studiranje na ovom prestižnom mjestu izazov. Alumniste UCG ćete prepoznati na najvažnijim državnim, poslovnim, obrazovnim, naučnim pozicijama u zemlji, kao i u inostranstvu. Sigurni smo da ćete i vi postati dio ove izuzetne zajednice i da ćete biti ambasadori znanja i vrijednosti koje ste stekli u ovoj kući. Od vaše želje za znanjem, radoznalosti i nemirnog duha zavisi budućnost ove, kao i zemalja iz kojih dolazite.  Želim da vam i ovim priznanjem dam podstrek da nastavite započeto, jer je uspjeh naših studenata mjera uspjeha Univerziteta u cjelini“, poručio je rektor nagrađenim studentima.

Nagrađena Bosiljka Bakočević, na crnogorskoj umjetničkoj sceni već prepoznata i afirmisana umjetnica, svoje obrazovanje je stekla na Fakultetu likovnih umjetnosti na Cetinju.

„Nagrada mi mnogo znači jer daje vjetar u leđa, budući da sam na početku stvaralaštva. Ipak, želim da istaknem da nagrada, sama po sebi, nije cilj, iako laska našem egu kad dođe“, poručila je Bakočević.

Izvor: mediabiro