JU Ratkovićeve večeri poezije i Radio Bijelo Polje obilježili su svjetski Dan knjige i autorskih prava 23. april, podjelom knjiga iz produkcije ove dvije ustanove, pod sloganom „Dobre knjige dobri prijatelji“.

Takođe, povodom Dana knjige, Radio Bijelo Polje je upriličilo razgovoro o knjizi sa piscem Kemalom Musićem, a Ratkovićeve večeri poezije su na svom sajtu, u odjeljku Antibarbarus, objavile poeziju azerbejdžanske pjesnikinje Nigar Arif, Slovenca Željka Perovića i crnogorskog književnika Borislava Jovanovića.

– U želji da afirmišemo ljubav prema knjizi i čitanju i da promovišemo autorska prava i izdavaštvo, Svjetski dan knjige obilježavamo onako kako nam date okolnosti dozvoljavaju. Ovim programom želimo da promovišemo čitanje i knjigu kao dobrog čovjekovog prijatelja. Takođe, ovo je prilika da u digitalnoj eri podstaknemo mlade da čitaju. Jer, prema onoj filozofskoj, čovjek kad prestane da čita, prestane i da razmišlja, kazao je Musić.

Svjetski dan knjige i autorskih prava obilježava se 23. aprila svake godine, odlukom koja je donijeta na Generalnoj konferenciji UNESKO-a, održanoj u Parizu 1995. godine. Ovo je datum smrti i rođenja Vilijama Šekspira i smrti Migela de Servantesa.

Izvor: Ratkovićeve večeri poezije

POSTAVI ODGOVOR

Molimo unesite svoj komentar!
Ovdje unesite svoje ime