Planina Lisa bogata je izvorima vode. Bujne šume budile su maštu okolnom stanovništvu svojom tajanstvenošću.  Postajalo je vjerovanje da je u njima stanište ljepotica poznatih pod imenom VILE.

Jednog dana  među vile stiže glas da u dvoru vlastelina Radiča, na obroncima Lise živi djevojka koja ljepotom nadmašuje svaku vilu. Najmlađa i najhitrija među vilama dobi zadatak da provjeri da li je to istina.  Tragala je ona i pratila iz potaje sve šta se dešava oko Radičevog dvora . Uočila je da ljepotica svakog jutra na obližnjem izvoru umiva lice. Znatiželja je povuče da ode do izvora i proba vodu. Prvim gutljajem dočeka je iznenenađenje. Voda hladna, bistra kao jutarnja rosa i –  kisjela. Jako uzbuđena, skoro bez daha poleti ka svojim drugaricama.

– Istina je ! Ljepota svih nas zajedno nije ni priblžna ljepoti šćeri Radičeve. Misim da je tajna u izvoru neobične vode na njegovom imanju. Voda je kisjela, a ona tom vodom svakog jutra umiva lice.

– Da večeras pod okriljem noći zatrpamo izvor, predloži  Zla vila.

– Nećemo  činiti ljudima  pakost, odsječno reče Dobra vila. Predlažem da odemo iz Lise na Komove i budemo daleko od Radičevog dvora.

 Jutro nije zastalo vile u  Lisi. Lisanski izvori danas čuvaju  sećanje na ljpotu vila i – tuguju.

Piše: R.Perišić