Tekst je iz martovskog broja Novina sjevera kojim se redakcija pridružuje akciji OSTANI DOMA, koju je pokrenula Nova sloboda, uz podršku elektronskog portala ESPONA i štampanih medija Udruženja lokalnih štampanih medija Crne Gore. 

“Studio Solaris” iz Mojkovca u formi nevladine organizacije postoji od januara tekuće godine. Međutim, to nije početak rada grupe ljudi koji su osnovali NVO, već oni iza sebe imaju nekoliko uspješnih zajedničkih projekata, nastupajući kao nezavisna trupa. Filip Medenica, Branko Mrdović i Petar Mihajlović kao osnivači, za naše novine, predstavili su „Solaris“.

Zašto naziv „Studio Solaris“ ?

Solaris je ime čuvenog filma, još čuvenijeg ruskog reditelja Tarkovskog i film koji Petar i ja veoma volimo i cijenimo, pa smo tako došli na zajedničku ideju da NVO nazovemo tim imenom, rekao je Filip, a da će rad koji NVO bude predstavio, mnogima izgledati upravo kao naučna fantastika, dodaje Petar Mihajlović.

Koji su ciljevi, a koje djelatnosti NVO?

U statutu piše da su ciljevi udruženja kreiranje novog prostora na kulturnoj sceni koji će omogućiti prikazivanje urbanih, kao i alternativnih sadržaja iz oblasti pozorišta, filma i muzike, obezbjeđivanje mogućnosti za mlade ljude da uđu u svijet umjetnosti kroz radionice, organizaciju kulturnih događaja, pa i u procesu nastanka istih.

Naravno, oživljavanje kulturne scene Mojkovca, a i Sjeverne regije Crne Gore uz podsticanje aktivnijeg učešća pojedinaca u procesima odlučivanja o razvoju opštine, regiona, a posebno u pitanjima kulturne politike, pitanja mladih i razvoja uz prethodno pomenute, jesu neki od osnovnih ciljeva, ističe Petar.

Branko je, kao djelatnosti kojima će se organizacija baviti predstavio: proizvodnju, postavljanje, promociju i izvođenje pozorišnih predstava, produkciju filmova, dokumentaraca i animiranih filmova, muzičkih i promotivnih spotova, organizaciju muzičkih koncerata, obezbjeđivanje umjetničkih, kreativnih i tehničkih mogućnosti za stvaranje umjetničkih djela iz oblasti pozorišta, filma i muzike, zatim saradnju sa nevladinim ogrniazcijama i drugim institucijama radi ostvarenja osnovnih ciljeva NVO „Studio Solaris“, organizovanje kulturno-umjetničkih manifestacija, organizovanje tribina i interaktivnih predavanja, edukaciju mladih i izdavačku djelatnost.

Projekat koji je prethodio formiranju organizacije, jeste pozorišna predstava „Draga Jelena Sergejevna“?

Da, tačno tako. Komad koji je rađen po tekstu Ljudmile Razumovske, u koprodukciji Društva sociologa Crne Gore i Centra za kulturu Mojkovac. Učestvovali smo na Festivalu dramskih amatera u Bijelom Polju i osim nagrade za pobjedničku predstavu, nagrađeni smo sa još tri nagrade, a prvo mjesto nam je obezbijedilo da učestvujemo na festivalu u Trebinju i na Ubu, koji okupljaju najbolje predstave iz zemalja u okruženju, po istom kriterijumu.

Predstava „Draga Jelena Sergejevna“

Nastupali ste kao nezavisna pozorišna trupa, dok su oni sa kojima ste se takmičili, u produkcijskom smislu, predstavljali profesionalna pozorišta. Da li je to prepreka ili prednost za vas?

Može se tumačiti na razne načine, ali bih rekao da je čast učestvovati u takvoj konkurenciji i osvojiti nagrade.

Petar je govorio i kako to utiče na proces rada:

U razmjeni iskustava sa učesnicima pomenutih festivala, dolazimo do saznanja da oni rade i stvaraju u neuporedivo boljim uslovima, što ne podrazumijeva direktno i nužno finansijski aspekt, već nešto što je, po mom mišljenju mnogo bitnije, a to je ambijent u kojem se prepoznaje potreba za postojanjem pozorišta u gradu.

Šta nam govori osnivanje NVO, da grad Mojkovac nije pokazao potrebu za postojanjem Gradskog pozorišta ili je to jednostavno put kojim ste vi odlučili da idete?

Grad svakako nema Gradsko pozorište i to nije uticalo na odluku da se osnuje NVO, već je to bio pokušaj i način da se umjetnički i stvaralački izrazimo. U tom kontekstu treba reći da se Mojkovac ni po čemu ne razlikuje od drugih malih gradova, koji imaju ili su imali slične probleme, ali neki od njih su ih prevazišli i to je ono na čemu Mojkovac treba da radi na polju umjetnosti i kulture, objašnjava Filip.

Petar Mihajlović, Filip Medenica

Za kraj, na koji način vi planirate da doprinesete djelanju grada na tim poljima?

Vrlo konkretno. U pripremi je jedan veliki pozorišni projekat u saradnji sa Opštinom Mojkovac i Centrom za kulturu Bijelo Polje u kojem će učestvovati glumci iz ova dva grada, a čija se premijera planira za kraj avgusta ove godine. Takođe, u pripremi je nekoliko kratkih filmova, po originalnim scenarijima, kao i omaž čuvenom poljskom reditelju Kšištofu Kišlovskom. Zapratite nas na društevnim mrežama, uključite se u rad, dođite sa idejama, svi su pozvani i dobrodošli. Sve u svemu, THE BOYS ARE BACK IN TOWN!

Piše: N.M

POSTAVI ODGOVOR

Molimo unesite svoj komentar!
Ovdje unesite svoje ime