Novinu otvara tekst Branka Bogavac-vitez umjetnosti i književnosti iz pera Dejane Barjaktarović- Joksimović. Čitalac je u prilici da upozna stvaraoca za kojeg, s pravom, Minja Bojanić piše i vidi  kao „ … konzula crnogorske duhovnosti“.

O novinarki Vanji Rakonjac, medijskom simbolu Bijelog Polja piše Božidar Proročić. „U novinarskoj profesiji smatram važnim oblikovanje informacije- njenu vjerodostojnost i iznad svega visok stepen odgovornosti i objektivnosti“, naglašava Vanja.

O Okruglom stolu posvećenom radu i svaralaštvu dr Todora Bakovića piše Ranko Ćetković.  Novine sjevera u rubrici Uspješni iz pera dr Čedomira Bogićevića predstavljaju Zorana Boškovića sa Orje Luke, dok  nam, u svom drugom tekstu,  Ritu Barjaktarević predstavlja kniževnik Božidar Proročić. Tu su zapaženi tekstovi o doajenima novinarstva Muratu Ćoroviću i Jovašu Stanišiću koji su svoj novinarski opus krunisali značajnim poetskim ostvarenjima.

Tekstom Beranskom zdravstvu kapa dolje prof. dr Draško Došljlak odaje priznanje i zahvalnost   ljekarima i medicinskom osoblju  za  stručan i human angažman u borbi protiv  COVID-19. O čarima  Skakavca, beranskog sela sa prekrasnim vodopadom prenosimo tekst sa portala Espona autora Milije Pajkovića.

Arheologija je zastupljena tekstom O jednom nišanu iz  Dervovskog mezarja  iz pera Burhana Čelebića, arheologa.

Položaj hrišćana u Rimskom carstvu do Milanskog edikta 313. godine čitaocima je stručno približio Milorad Baltić, profesor istorije…

Piše: R.P