Shodno trenutnoj epidemiološloj situaciji u tržnim centrima ukidaju se kovid potvrde, dozvoljava se publika na sportskim događajima, kazao je direktor Instituta za javno zdravlje Igor Galić. Mjere važe do 18. februara.

“Dozvoljava se prisustvo publike sportskim takmičenjima u unutrašnjosti sportskih objekata do četvrtine od ukupnog broja mjesta za sjedjenje uz posjedovanje COVID potvrde, nošenje maske i odstojanja od dva sjedišta između gledalaca”, pojasnio je Galić. 

Nakon porasta broja novooboljelih koje smo imali krajem prošle godine kao i u prvoj sedmici januara ove godine uslijedio je pad u broju novoregistrovanih slučajeva u posljednje tri sedmice, tako da je broj novooboljelih u posljednje dvije sedmice manji za oko 50% u odnosu na predhodne dvije nedjelje.

“Bez obzira na ovaj podatak dnevni nivo obolijevanja je i dalje visok tako da opuštanja ne treba da bude”, kazao je on.

Ističe da  se u Crnoj Gori sprovodi najveći broj testiranja u regionu na 1000 stanovnika, čime su u predhodnom periodu i detektovali veliki broj slučajeva što ukazuje na dobar nadzor nad pandemijom.

“Kada poredimo podatke u zadnjih 7 dana o broju novooboljelih na million stanovnika Crna Gora se nalazi iza većine razvijenih zemalja Evrope kao što su Danska, Francuska, Belgija, Njemačka, Hrvatska i druge, kao što se vidi na slajdu koji je u pozadini”, kazao je Galić.

Takođe, nakon 21. decembra od kada je Omicron soj dominantan u Crnoj Gori,  broj prijavljenih smrtnih slučajeva je 0,3% u odnosu na ukupnog broja nooboljelih što je 4 do 6 puta manje nego kada je Delta soj bio dominantan u našoj zemlji i ovi podaci ukazuju da je letalitet  od novog korona virusa u Crnoj Gori manja nego u zemljama regiona.

“Svakako i dalje je neophodno da se poštuju protivepidemijske mjere, sa posebnim akcentom na vakcinaciju. Samo poštovanjem mjera uz adekvatno sprovedenu imunizaciju možemo uticati na smanjenje udjela smrtnosti. Nažalost preko 80% pacijenata koji su izgubili bitku sa ovom bolešću je bilo nevakcinisano”, kazao je Galić.

U porastu broj životno ugroženih

Direktorka Kliničkog centra Ljiljana Radulović kazala je da se u  crnogorskim bolnicama od korona virusa liječi 257 pacijenata.

“U KCCG 73, OB Bar 33, OB Pljevlja 33, OB Bijelo Polje 23, OB Berane 14, OB Kotor 30, OB Nikšić 37 i SB Brezovik 14”, kazala je ona.  

Uprkos generalnom padu broja zaraženih, broj životno ugroženih u Kliničkom centru Crne Gore je u porastu za oko 15 odsto u odnosu na period od prije tri sedmice.

 ”Desetog januara, u KCCG životno ugroženo je bilo 36 pacijenata. Nevakcinisani su činili oko 90 odsto. Dvije trećine njih su bili starosne dobi preko 60 godina, a sporadično smo imali i pacijente mlađe od 30 godina. Dvije trećine je imalo prethodna oboljenja”, kazala je Radulović.

Kako je dodala, među trenutno životno ugroženima, nažalost, iako ih je  više nego ranije, potvrđuje se da je opet devedeset odsto građana koje najteže pogađa korona virus nevakcinisano.

“Za razliku od ranijeg perioda, među životno ugroženim pacijentima, sada nema nijedan mlađi od 30 godina. Sada je dominacija starije populacije još izraženija, odnosno 80 odsto pacijenata je starije od 60 godina. Takođe, 92 odsto njih su pacijenti sa prethodnim oboljenjima poput dijabetesa, hipertenzije i maligniteta”, kazala je Radulović.

Delta soj smrtonosniji 4-6 puta

Radulović je kazala da je po posljednjim podacima 90 odsto životno ugroženih imalo omikron soj, dok je 10 odsto delta.

“S obzirom na to da imamo dominaciju omikron soja u opštoj populaciji, smatramo da je definitivno dominacija kod starije populacije, sa hr9oničnim bolestima, da je definitivno omikron soj”, kazala je ona.

Od momenta kada je registrovan delta soj do dominacije omikrona, po riječima Galića, broj umrlih je bio 1,2 procenta, dok je od pojave omikrona letalitet 0,3 procenta.

Od 21. decembra kada je registrovan omikron soj zabilježen je 57.841 novi slučaj.

“U istom periodu IJZ-u je prijavljeno 177 smrtnih ishoda”, kazao je on.

Radi poređenja, od 17. avgusta kada je registrovan delta soj do pojave omikrona, registrovano je 54.375 novih slučajeva, u istom periodu IJZ-u su prijavljena 654 smrtna slučaja.

“To upravo govori o tome da je bukvalno 4-6 puta delta soj bio smrtonosniji”, kazao je Galić.

Samo jedan životno ugroženi pacijent primio treću dozu

Sa kliničkog aspekta pacijenata koji se liječe u Kliničkom centru, Radulović kaže da je od svih životno ugroženih samo jedan vakcinisan trećom dozom.

“Niti jedan drugi pacijent koji je trenutno životno ugrožen nije primio treću dozu vakcine, a 90 odsto njih su ili potpuno nevakcinisani ili je prošlo više od šest mjeseci od posljednje doze vakcine”, kazala je Radulović podatke za KCCG.

 Inspekcije rade, ali se mjere ne poštuju dovoljno

Galić je kazao da se nada da inspekcije rade najbolje što mogu sa svim kapacitetima koji su od početka pandemije, kako je rekao, jako opterećeni.

“Ali svakako da mi bez građana ne možemo da izvršimo adekvatan nadzor. Upravo podaci o broju novooboljelih, hospitalizacije i smrtnih ishoda nažalost govore da se mjere ne sprovode u najboljem redu kao i vakcinacija koja bi trebalo da bude na većem novou”, objasnio je on.

Nemamo podatak koliki je trošak od vakcina sa isteklim rokom

Galić naglašava da se ne može desiti da na vakcinalnom punktu bude neka vakcina sa isteklim rokom trajanja.

“Vakcine sa isteklim rokom se uništavaju na poseban način u skladu sa propisima. Ne mogu vam odgovoriti koliki je to trošak”, kazao je on.

Vakcine se, kako je rekao uništavaju u Crnoj Gori. 

“Imaju mali rok trajanja. na primjer, rok Fajzera je šest mjeseci”, kazao je on. 

Oprezno o kraju pandemije

Galić kaže da treba biti oprezan kada se govori o kraju pandemije.

“To će zavisiti i od obuhvata vakcinacije. Već vidimo da zemlje sa velikim nivoom vakcinacije polako popuštaju mjere, tako da se očekuje da kod njih kraj pandemije brže dođe. Međutm, smatram da još nije vrijeme za opuštanje, posebno za starije”, kazao je Galić.

Izvor: rtcg.me