Na preporuku Instituta za javno zdravlje i Komisije za borbu protiv korona virusa, Savjet Vlade Crne Gore usvojio je nove, liberalizovane mjere koje će da važe od 5. do 18. juna.

1) U baštama i na terasama ugostiteljskih objekata dozvoljavaju se svadbe, proslave matruskih večeri i druge privatne proslave, uz prisustvo do 50 lica, pod istim uslovima kao što se vrši i obavljanje ugostiteljske djelatnosti, i to da ugostiteljski objekti obezbijede da:

– svi zaposleni i gosti nose zaštitne maske, osim tokom neposrednog konzumiranja pića, nakon čega se maska odmah vraća na lice, a tokom konzumiranja hrane maska se vraća na lice odmah nakon završetka obroka,

– obezbijede sredstva za dezinfekciju (gel za dezinfekciju ili vlažne alkoholne maramice) na svim stolovima,

– razmak između stolova bude najmanje dva metra,

– za stolom sjede najviše četiri gosta,

– rad organizuju, u periodu od 7 časova do ponoći,

– onemoguće uslugu samousluživanja, stajanje i zadržavanje ispred šanka i visokih stolova namijenjenih za stajanje,

– obezbijede redovno održavanje higijene i dezinfekciju zajedničkih prostorija, mobilijara, opreme i sl., u skladu sa preporukama Instituta,

– obezbijede obilježena mjesta za higijensko odlaganje otpada,

– zabrane izvođenje muzičkog programa uz učešće pjevača i muzičara, osim na terasi/bašti u periodu od 20 do 23 časa,

Organizatori proslava maturskih večeri – škole dužne su da odrede lice koje će biti odgovorno za prisusvo propisanog broja lica na proslavi, pored odgovornosti ugostiteljskih objekata.

2) Dozvoljavaju se i izleti i ekskurzije u Crnoj Gori, uz organizaciju putovanja za 50 lica, uz obavezu organizatora – škole da odredi lice koje će biti odgovorno za putovanje propisanog broja lica i uz poštovanje važećih epidemioloških mjera.

3) U ugostiteljskim objektima (unutar objekta i na terasi/bašti) dozvoljava se emitovanje muzike, korišćenjem elektroakustične opreme (instrumenata, pojačala i zvučnika, DJ žurke i sl.), kao i emitovanje muzike/muzičkog programa preko uređaja za emitovanje muzike i akustičnih i elektroakustičnih uređaja, bez mogućnosti igranja i plesanja gostiju.

I dalje je zabranjena muzika uživo unutar ugostiteljskih objekata.

4) Državljanima zemalja članica EU i Izraela omogućava se bezuslovan ulazak u Crnu Goru, što od ranije važi za državljane Srbije, Hrvatske, Bosne i Hercegovine, Albanije, Kosova, Sjeverne Makedonije, Rusije, Ukrajine i Bjelorusije.

Predložene mjere, podsjećamo, primjenjivaće se od 5. do 18. juna 2021. godine.

Izvor: rtcg.me