Novi broj otvaraju i zatvaraju foto reportaže: Meče u Hotelu „Berane“ i „Lim –plavooki ljepotan“ koje su priredili Adem Ado Softić i Milija Pajković, a Umjesto Uvodnika je objavljena pjesma „Lim“ Dragomira Dala Ćulafića.

U rubrici Crtica doc. Dr Mirko Jakovljević je priredio tekst posvećen epidemiologu dr Novici Vujoševiću i suzbijanju epidemije velikih boginja u Plavu, dok je u rubrici Svečanost zastupljen izvještaj o obilježavanju 21. jula, Dana opštine Berane.

Tekst „Nezaboravna strana istorije“ iz pera Vlajka Radovića– profesora istorije, nalazi se u rubrici Jubilej i posvećen je 80-toj godišnjici od osnivanja prvog Narodnooslobodilačkog odbora, 21. jula 1941. godine.

U rubrici Predstavljanje, Marko Jelić je priredio priču o dr Dragoljubu Barjaktareviću, Berancu koji živi i radi u Beogradu, dok je u rubrici Kultura Amer Ramusović upriličio razgovor sa Darinkom Dacom Marković– slikarkom poniklom u Beranama koja dugi niz godina stvara u glavnom gradu Srbije.

Posthumna knjiga Dobrašina Jelića“, je tekst čiji je autor prof. dr Draško Došljak, nalazi se u rubrici Podsjećanje, a Milija Pajković je priredio tekst „Lužac- sastavni dio beranske arheološke riznice“ koji se bavi pitanjem područja na kojem se u Beranama nalaze ostaci „Rimskog kastruma“.

Tekst Saše Radunovića „Crnogorske Čavoglave“ ili „Lili Marlen II“ može se pročitati u rubrici Osvrt, a i u ovom broju su u ribrici Priča objavljeni zapisi „Uz plavi osmijeh prijateljstva“ kao sjećanje na pokojnog Momčila Moma Popovića– istaknutog prosvjetnog radnika, čiji je autor Miomir Mijo Mišović, kao i „Sunčana vremena na Adem efendijinoj njivi“ i „Meče Mejo i ivangradske ratne rane“, autora Adema Ada Softića.

I u ovom broju „Nove Slobode“ priređena je stalna rubika Retrovizor, koju uređuje Softić, i u kojoj kratkim tekstom i fotografijom podsjećamo čitaoce na neke od istaknutih ličnosti i velikih događaja koji su obilježili jedno vrijeme u gradu na Limu.

Izvor: espona.me