Opština Berane inicirala je kod nadležnih državnih organa temu aktiviranja aerodroma u tom gradu. O namjerama lokalne uprave, o tome je razgovarano i sa premijerom Zdravkom Krivokapićem, tokom njegove nedavne posjete Beranama, saznaje Espona

Prema našim saznanjima, o inicijativi beranske lokalne uprave za reaktiviranjem aerodroma, o tome je prije nekoliko mjeseci pisanim putem informisan i Dritan Abazović– potpredsjednik Vlade.

Prema nezvaničnim informacijama, kao mogućnost za reaktiviranja aerodroma u beranskoj lokalnoj upravi vide, ne u cilju odvijanja civilnog vazdušnog saobraćaja, već kao poligona koji bi koristio za obuku i pripremu Službe zaštite i spašavanja, ne samo iz Crne Gore, već bi, obzirom na geografski položaj, ali i klimatske promjene i ugroženost od požara, bio korišten kao regionalni humanitarni i centar za brze intervencije u slučajevima elementarnih nepogoda kakve predstavljaju požari ili poplave.

Prema nezvaničnim informacijama, ukoliko bi se ostvarila inicijativa Opštine Berane, osim humanitarnog aspekta, otvaranje aerodroma u Beranama bi predstavljalo i razvojnu šansu, jer bi, kako kalkulišu, u službama koje su neophodne za održavanje i funkcionisanje tog humanitarnog centra na aerodromu, kao i brojem zaposlenih u Službi za spasavanje, bilo otvoreno više od 200 radnih mjesta.

Treba podsjetiti da je prije desetak godina postojala ozbiljna šansa za reaktiviranje aerodroma u Beranama, ali u svrhu otvaranja civilnog vazdušnog saobraćaja. Urađena je i Studija koja je pokazala da bi otvaranje aerodroma u Beranama bilo ekonomski neisplativo, ali su dvije avio kompanije iz Turske bile zainteresovane da ga reaktiviraju, ali samo u slučaju da dobiju vlasništvo i nad aerodromima u Podgorici i Tivtu, čime bi „peglale“ projektovani minus.

Osim tadašnje lokalne uprave, iza te ideje je stajao i Filip Vujanović– bivši predsjednik Crne Gore, ali je ta šansa propala zbog protivljenja tada jedinstvenog SDP-a Ranka Krivokapića, čija je partija, kao članica tada vladajuće koalicije na državnom nivou, „kao plijen“ dobila upravljanje u Preduzeću „Aerodromi Crne Gore“, koje je služilo za uhljebljavanje partijskih funkcionera i zapošljavanje provjerenih kadrova.

Podsjećanja radi, postojeća aerodromska infrastruktura je počela da se izgrađuje šezdesetih godina prošlog vijeka. Desetak godina sa aerodrome je održavana avio na linija do  Beograda i Ljubljane., Bivša JNA je početkom sedamdesetih godina prošlog vijeka uredila pistu dužine 1.800 metara i širine oko 50 metara.

Aerodrom u Beranama ne radi više od tri decenije. Izuzimajući par letova školskih aviona, na njemu je početkom 90- tih godina prošlog vijeka, tokom raspada bivše SFRJ, bila izmještena jedna eskadrila aviona bivše JA.

Zahvaljujući protoku vremena, od tada propada postojeća infrastruktura, a izgradnjom stambenih objekata sa obje strane piste ugrožava se bezbjednost eventualnog odvijanja avio saobraćaja.

Izvor: espona, piše S.R