Selektori za najznačajniju regionalnu nagradu „Mali princ“ za najbolju dječju knjigu u regionu obavili su selektorski posao i poslali svoje odluke organizatoru. Crnogorski selektor prof. dr Draško Došljak nominovao je knjige “Malo pozorište”, Slobodana Vukanovića i “Rajičnjak”, Branka Vukovića.

Bosnu i Hercegovinu će, prema odluci selektorice dr Melide Travančić, predstavljati knjige “I Kad odrasteš”, Ismeta Bekrića i  “Mali princ mi u snu reče: Tvoja priča nek poteče”, Bisere Alikadić.

Selektorka za Hrvatsku, dr Marina Gabelica, nominovala je knjige: “Zmajevi koji ne lete”, Ivane Šojat i “Škola na rubu pameti”,Tomislava Zagode.

Srbiju će, prema odluci dr Zorane Opačić, predstavljati knjige “Crna ptica”, Aleksandre Jovanović i “Zagrli mesec”, autorke Danice Bogojević.

Nominovani pisci okupit će se u oktobru u Tuzli na ovogodišnjem Međunarodnom dječjem festivalu “Vezeni most”, gdje će im biti uručene Plakete za nominaciju i gdje će na završnoj festivalskoj večeri biti uručen i Mali princ za najbolju dječju knjigu objavljenu u ove četiri države u 2020. godini.

Nagradu čini bronzana statua Malog princa, rad akademskog vajara Enesa Sivca, plaketa i novčani iznos, a o nagradi će, pored četiri selektora, odlučivati i peta članica žirija, profesorica Maksida Hadžihasanović.

Festival “Vezeni most” organizuje se 18 godina zaredom, a značajan dio programa biće posvećen pjesnikinji Nasihi Kapidžić-Hadžić, kojoj se ove godine navršava 90 godina rođenja.

Organizator Međunarodnog dječjeg festivala je i ove godine Udruženje prijatelja knjige – Društvo “Mali princ” Tuzla.

Piše: F.D