Nacionalno koordinaciono tijelo za zarazne bolesti (NKT) odlučilo j, na predlog Instituta za javno zdravlje Crne Gore (IJZ), da ukine sve posebne mjere protiv širenja koronavirusa u opštinama u Sjevernom regionu, da izjednači dopušteno radno vrijeme ugostiteljskih objekata na cijeloj državnoj teritoriji i da dozvoli živu muziku u ugostiteljskim objektima. Privremene mjere protiv širenja koronavirusa uvođene konsekutivno u opštinama Sjevernog regiona od 25. juna, dale su rezultate prije svega u stagnaciji stope novooboljelih, čime su se stekli uslovi za ukidanje pojedinih mjera sa ciljem normalizacije života i interesa ekonomije. Od stupanja novih mjera na snagu svi ugostiteljski objekti u Crnoj Gori mogu da rade od 06:00 do 24:00. Odluka se odnosi na restorane, kafane, kafeterije, hotelske restorane i slične ugostiteljske objekte kao i na pružanje ugostiteljskih usluga na kupalištima i plažama. U ugostiteljskim objektima osim u primorskim opštinama (Herceg Novi, Kotor, Tivat, Budva, Ber i Ulcinj) ugostiteljski objekti rade po sljedećim pravilima:
–   za stolom mogu sjediti najviše dva gosta unutar ugostiteljskog objekta, odnosno četiri gosta na terasi/bašti objekta: –   zabranjeni su samousluživanje i zadržavanje ili stajanje ispred šanka; –   stolovi moraju biti udaljeni jedan od drugog najmanje 2m, u skladu sa preporukama IJZ; i –   mora biti obezbijeđeno redovno održavanje higijene i dezinfekcija zajedničkih prostorija, mobilijara, opreme i sl, u skladu sa preporukama IJZ.

Dozvola žive muzike u restoranima uz stroga pravila

Ukida se zabrana održavanja zabavno-muzičkog programa u ugostiteljskim objektima koja je bila uvedena 7. jula. Privredna društva, pravna lica i preduzetnici koji se bave ugostiteljskom djelatnošću i organizuju izvođenje zabavno-muzičkog programa dužni su da to čine tako da:
– pjevači i muzičari – članovi benda/orkestra poštuju međusobnu fizičku udaljenost od najmanje 2m; – da prilikom izvođenja zabavno-muzičkog programa nose zaštitne maske, osim pjevača i muzičara koji sviraju duvačke muzičke instrumente; – obezbijede fizičku udaljenost između gostiju sa jedne strane i pjevača i muzičara-članova benda/orkestra sa druge od najmanje 4m, a ako to nije moguće, gosti i   pjevači/muzičari moraju biti odvojeni prozirnim pleksiglas pločama/panelima visine od najmanje 2m; i – zabrane gostima igranje i ples.

Kontrola nošenja zaštitnih maski

S obzirom na to da je uočeno nepridržavanje mjera u pojedinim trgovinskim objektima uvodi se obaveza privrednih društava i preduzetnika koji se bave trgovinom na malo (marketi, supermarketi, hipermarketi, tržni centri i sl.), uključujući i zelene pijace, kao i državne organe, organe državne uprave, organe uprave, organe lokalne samouprave, javne ustanove i druge subjekte koji vrše javna ovlašćenja, banke, pošte i druga pravna lica, koja neposredno pružaju usluge građanima u šalter salama, da odrede lica koja će kontrolisati da li građani ili korisnici usluga prilikom ulaska u ove objekte poštuju obaveze nošenja zaštitne maske i međusobne fizičke udaljenosti.

Nove mjere za fitnes centre i teretane

Privremena mjera za fitnes centre i teretane, koja je uvedena 16. jula na teritoriji Podgorice proširuje se na cijelu državnu teritoriju. Privredna društva i preduzetnici koji pružaju usluge u fitnes centrima i teretanama obavezni su da rad organizuju na način da u objektu u isto vrijeme može da boravi samo jedno lice na 10 m², ali ne više od 20 lica, uz obavezu poštovanja fizičke distance od najmanje 2m između korisnika usluga i da obezbijede poštovanje drugih mjera, u skladu sa uputstvom IJZ.

Važenje i kontrola donijete mjere primjenjuju se bez vremenskog ograničenja odnosno dok postoji opasnost od širenja zarazne bolesti novog koronavirusa ili do povlačenja ili promjene mjere.

NKT izražava zahvalnost građanima, privrednicima i preduzetnicima u opštinama Sjevernog regiona na dosljednom poštovanju mjera i istovremeno upozorava da će pojačati kontrolu poštovanja mjera, posebno u ugostiteljskim objektima, sa ciljem da današnje ublažavanje restrikcija ne dovede do ponovnog širenja virusa.

SLUŽBA ZA ODNOSE S JAVNOŠĆU VLADE CRNE GORE