Nacionalno koordinaciono tijelo za zarazne bolesti (NKT) analiziralo je epidemiološku situaciju u Crnoj Gori, a posebno u Glavnom gradu Podgorici u kojem je konstatovan značajan porast broja novootkrivenih slučajeva infekcije koronavirusom. Takođe, NKT je produžilo važenje mjera u Rožajama i Gusinju.

Kako je saopšteno iz Službe za odnose s javnošću Vlade Crne Gore, u Rožajama i Gusinju produženo je važenje mjera na još nedjelju dana

“Nacionalno koordinaciono tijelo je dalo saglasnost Ministarstvu zdravlja da produži na još nedjelju dana primjenu mjera donijetih 25. juna za opštinu Rožaje, čija je primjena 7. jula bila produžena do 15. jula, kao i primjenu mjera donijetih 2. jula za opštinu Gusinje, čija je primjena 7. jula bila produžena do 17. jula. Mjere se na teritoriji opštine Rožaje produžavaju do 22. jula, a u na teritoriji opštine Gusinje do 24. jula”, saopšteno je nakon sinoćnje sjednice NKT-a.

NKT je pozvao građane da se sa posebnom pažnjom odnose prema opasnosti koju nosi dalja lokalna transmisija virusa te da bez izuzetka poštuju propisane mjere.

“Sagledavajući najnovije podatke o novim slučajevima infekcije, NKT je konstatovalo da se transmisija uglavnom proširila u populaciji mlađih i sredovječnih lica. S tim u vezi odlučeno je da u narednom periodu posebna pažnja bude posvećena starijoj populaciji kao najranjivijoj kategoriji”, naglašeno je.

Razmotren je i zahtjev Udruženja estradnih umjetnika kao i obraćanja više muzičkih umjetnika pojedinačno koji su zatražili ublažavanje mjere zabrane sviranja u ugostiteljskim objektima.

“Institut za javno zdravlje je zadužen da predloži Nacionalnom koordinacionom tijelu za zarazne bolesti adekvatne mjere kojima bi, shodno razvoju epidemiološke situacije, bilo predloženo rješenje za prevladavanje situacije u kojoj su se našli estradni umjetnici”, istaknuto je u saopštenju.

Izvor: espona.me