Žiri u sastavu: Teofil Pančić (predsednik), Marija Nenezić, Branko Kukić, Ivan Milenković i Marjan Čakarević, na završnoj sednici održanoj 24. 1. 2022. godine, odlučio je da NIN-ovu nagradu kritike za najbolji roman na srpskom jeziku, objavljen u 2021. godini, dodeli romanu DECA, autorke Milene Marković, u izdanju izdavačke kuće L.O.M.

Za nagrađeni roman glasali su Teofil Pančić, Ivan Milenković i Marjan Čakarević.

Za roman POGOVOR Davida Albaharija, u izdanju Čarobne knjige, glasao je Branko Kukić, a za roman Srđana V. Tešina MOKRINSKE HRONIKE, u izdanju Arhipelaga, glasala je Marija Nenezić.

U najužem izboru bili su i romani SAMPAS Ilije Đurovića (Treći Trg/Srebrno drvo), ONO O ČEMU SE NE MOŽE GOVORITI Elvedina Nezirovića (Laguna), ŠPANSKA ČIZMA Vladimira Kopicla (Laguna).

Roman-poema Milene Marković DECA poetički je iskorak kakav se ni u takozvanim velikim književnostima ne dešava u svakoj sezoni. Na razmeđi istorijskog i intimnog, tematizujući višegeneracijske naslage tradicija i njihovih odjeka, kao i njihove reperkusije na ljudsku, upravo žensku intimu, autorka u nekoj vrsti sumiranja, ali i transcendiranja dosadašnjeg pesničkog i dramskog opusa ispisuje potresnu prozu u stihu kakva će postati nezaobilazan deo egzistencijalnog iskustva svakog budućeg čitaoca.

Pokrovitelji NIN-ove nagrade su Sberbank, jedna domaća, kao i dve strane kompanije, koje žele da ostanu anonimne.

Izvor: nin.co.rs