Dan novinara Crne Gore medijski poslenici dočekuju u nikad težem i izazovnijem vremenu, smatraju u Medijskom savjetu za samoregulaciju (MSS).

Iz MSS-a su svim crnogorskim novinarima i medijima Dan novinara Crne Gore.

Izvršni sekretar MSS-a Ranko Vujović ocijenio je da je novinarska profesija ugrožena sa različitih strana, a da mediji nijesu radili u nikada ovako teškim uslovima.

“Ovaj dan naši medijski poslenici dočekuju u nikad težem i izazovnijem vremenu”, rekao je Vujović.

Vujović je istakao da je epidemija korone ugrozila u velikom djelu ekonomski opstanak medija i da se na malom crnogorskom tržištu pojavilo više ekonomski moćnih medija iz susjedne države, koji prijete da ionako malo tržište dodatno ugroze.

“Ti mediji nisu došli zbog profita, već zbog ogoljenog političkog interesa i njihovi vlasnici ne žale novaca da bi ostvarili monopolsku poziciju u crnogorskim medijima”, kazao je Vujović.

On je podsjetio da je zbog neregulisanih odnosa u sferi marketinga još ranije bila ugrožena fer raspodjela prihoda od reklama.

Pored svega toga, prema riječima Vujovića, digitalizacija prijeti da potpuno ugasi štampane medije, a društvene mreže polaku preuzimaju i profit i korisnike tradicionalnih medija.

“Sa sličnim izazovima se susreću i mediji u puno većim državama, ali crnogorsko medijsko tržište je toliko malo da i najmanji poremećaj na njemu može da ga uzdrma ili baci na koljena”, rekao je Vujović.

Vujović je kazao da zato, uz ovaj značajni praznik, upućuju apel svima u državi da je potreban najširi društveni konsezus i doprinos svih odgovornih kako bi se medijski prostor Crne Gore sačuvao od dalje degradacije i zaštitio preostali broj medija.

“U protivnom se plašimo da ovaj praznik kod nas uskoro neće imati ko da slavi osim par stranih kompanija koje su na ovaj ili onaj način došli do vlasništva u medijima kod nas”, dodao je Vujović.

Izvor: RTCG