Na ovogodišnjem konkursu, mlade, perspektivne kraljevačke kuće „Poetikum“ izdavaštva, osnovane 2019. sa misijom praćenja savremenog, modernog pjesničkog izraza, za najbolju knjigu 2021. „SMRT MADAM DUPIN“, crnogorske književnice, Katarine Sarić, ušla je u najuži izbor i kao najinovativnija među 148 pristiglih rukopisa na konkurs, objavljena je u specijalnoj, najboljoj Poetikumovoj ediciji „Ine Svetlosti“.

Glavni i odgovorni urednik „Poetikuma“, Ivan Novčić, pisac i publicista, kao obrazloženje za specijalnu nagradu Katarinine knjige, naveo je snažan, emancipatorski ženski poetski glas: „Duboka intimistička poezija, ujedno je i emancipatorski ženski glas koji neretko preispituje sebe, ne namećući principe žigosanja spoljašnjeg sveta, već naprotiv, duboko ulazi ispod kore sopstvenog egzistencijalnog i emotivnog udesa“.

Naslovna strana

Članica žirija, MSR Milica Milenković, o autorkinom poetičkom postupku, navodi sljedeće: „Katarina Sarić, kako saznajemo u jednoj od pesama, rođena je pod crvenom zvezdom/a rasla zagledana u onu Mikinu plavu. Od crvene zvezde (aluzije na komunizam) do plave (sveta slobode i mašte), životni put „Madam Dupin“, opisan je kroz briljantne reminiscencije u kojima se preispituje ono što je bilo, što se doživljava, kao i ono što je moguće. Autorkina poezija je svojevrsno post-egzistencijalističko putovanje, predstavljeno kroz poetske mentalne slike i urbane fotomorgane u jeku neokapitalizma.“

Katarina Sarić je, inače, dobitnica Reading’s Balkan rezidencije za 2021. a kao jedina crnogorska predstavnica, nastupiće i na ovogodišnjem banjalučkom festivalu „Imperativ“ kao jedna od najznačajnijih pjesnikinja u regionu. Pjesme, zastupljene u zbirci „SMRT MADAM DUPIN“, nedavno su prevedene na albanski, italijanski, njemački, francuski, grčki, španski, nepalski i kineski jezik. Izdvajamo prevod na grčki, italijanske pjesnikinje i kritičarke Kijare Katapano (Chiara Catapano) objavljen u „Culture Book“, jednom od najznačajnijih poetskih časopisa u Grčkoj, na njemački, u prevodu crnogorske pjesnikinje  Dine Murić „Enfant Sauvage“, Beč, i francuski, makedonske književnice i prevoditeljke, Biljane Biljanovske u čuvenom „Edilivre“, Pariz.

Knjiga je dostupna u prodaji, od 5. maja, u beogradskim knjižarama „Vulkan“ i „Roman“.

Izvor: mediabiro