Nagrada “Risto Ratković” za 2021. godinu pripala je bosanskohercegovačkom pjesniku Nedžadu Ibrahimoviću za knjigu “Obiteljske i druge strašne pjesme”, u izdanju Izdavačko – štamparske kuće Planjax komerc iz Tešnja.

Ovakvu odluku donio je međunarodni žiri u sastavu: Pavle Goranović, predsjednik žirija, i Jovana Bojović iz Crne Gore, Dobrivoje Stanojević iz Srbije, Ivica Prtenjača iz Hrvatske i Elvedin Nezirović iz Bosne i Hercegovine.

– Nagrada “Risto Ratković” dodjeljuje se za najbolju pjesničku knjigu u Crnoj Gori, Srbiji, Hrvatskoj i Bosni i Hercegovini. Ove godine smo na konkurs dobili rekordnih 62 knjige iz pomenutih država i žiri je imao zaista težak zadatak da odabere najbolju. Zadovoljstvo je što je odluka žirija jednoglasna. To potvrđuje kvalitet knjige “Obiteljske i druge strašne pjesme” Nedžada Ibrahimovića. Inače, radi se o autoru koji je poodavno prepoznat kao kvalitetan, sa značajnim brojem nagrada i priznanja u Bosni i Hercegovini i regionu. Nagrada “Risto Ratković” uručena je laureatu 5. septembra u kući Rista Ratkovića u Bijelom Polju, u okviru 51. Ratkovićevih večeri poezije, kazao je sekretar Žirija Edin Smailović. 

NAGRADA 

– Nedžad Ibrahimović ovom knjigom pokazuje da poezija biva sinteza svih njegovih iskustava, onih koji se pretvaraju u pitanja – lična i intelektualna, emotivna i filozofska. Sva iskušenja se slivaju u pjesmu kao najpodesniji prostor da se izrazi čovjek znanja i čovjek slutnje, pisac koji duboko promišlja a jednostavno prenosi. “Obiteljske i druge strašne pjesme” svjedoče o univerzalnom iskustvu svih ljudi u čije ime govori Ibrahimović, lucidni pjesnik u čijoj se poetici poeta doctus pretvara u biće razorne iskrenosti i spremnog garda. Možemo se tako “ne slagati o književnosti”, ali se moramo složiti sa životom koji pjesnik opisuje i od svakodnevnih tema sačinjava poetsku bilježnicu dostupnu svakome ko se odvažio na čitalački i književni put. Ibrahimovićeva poezija odista prevazilazi granice, limbove vremena, zemalja, osjećanja, postajući nam kao neko bližnji, čiji je svijet sadržan u ovoj knjizi visokih kreativnih dometa, istakao je predsjednik Žirija Pavle Goranović u obrazloženju nagrade.

Nakon vijesti da je dobio ovo prestižno priznanje, pjesnik Nedžad Ibrahimović je rekao da ima nekoliko razloga za sreću.

– Prije svega, odluku o nagradi donosi ugledni multinacionalni žiri formiran od strane jedne kulturne organizacije i jedne ustanove koje promoviraju poeziju i pjesnike iz Evrope i svijeta. Iza svega stoji jaka želja i jasan i čvrst koncept posebno domišljene kulturne politike. I na kraju, ili na početku, svejedno, je država s novcem svojih poreskih obveznika koja podupire pjesništvo. Ove kontekstualne činjenice nagradi daju snagu, značaj i ugled.

No, sada i ono drugo, posve lično. Kao pjesnik, ja sam promotor samo svoje poetike i zagovornik jedino svoga pjesničkog svjetonazora. Zbog toga često dvojim oko uspješnosti i vrijednosti izabranog pjesničkog puta, njegova jezika, njegovih tema i njegova općeg senzibiliteta. Sada je, osjećam to, makar za neko kraće vrijeme, tim dilemama došao kraj. A za to su zaslužni Risto Ratković, žiri i ustanova koja dodjeljuje ovu Nagradu, kazao je Nedžad Ibrahimović nakon saznanja da je on dobitnik nagrade “Risto Ratković” za 2021. godinu. 

BIOGRAFIJA                

 Nedžad Ibrahimović je rođen u Tuzli. Objavio knjige književnih i filmskih studija i eseja: Prelamanje eseja (1989), Čitalac na raskršću-Uvod u Midhata Begića (2001), O poeziji, pticama i drugim varkama, američka predavanja (2011), Bosanske filmske naracije, dokumenti o raspadu (2012), romane: Inkapsulirana tijela (Buybook, Sarajevo, dva izdanja 2014.) i Kuća Teodore K (Fraktura, Zagreb, 2019), te knjigu poezije “Mala povijest smrti i pisanja” (2016.) U zvanju redovnog profesora zaposlen na Filozofskom fakultetu u Tuzli.

Izvor:ratkoviceve.bijelopolje.co.me