Olja Savičević Ivančević, pjesnikinja iz Hrvatske i Saladin Dino Burdžović, pjesnik iz Crne Gore, koji živi u Njemačkoj, ravnopravno dijele ovogodišnju nagradu Risto Ratković.

Ovakvu odluku jednoglasno je donio međunarodni žiri u sastavu Pavle Goranović, predsjednik i članovi Jovana Bojović iz Crne Gore, Dobrivoje Stanojević iz Srbije, Ivica Prtenjača iz Hrvatske i Elvedin Nezirović iz Bosne i Hercegovine.

Olja Savičević Ivančević je dobila nagradu za zbirku “Divlje i tvoje”, u izdanju Frakture iz Zagreb, a Saladin Dino Burdžović za knjigu “Rifat”, u izdanju Almanaha iz Podgorice.

Edin Smailović, sekretar žirija je saopštio da je na konkurs stiglo 58 zbirki pjesnika iz Crne Gore, Srbije, Hrvatske i Bosne i Hercegovine.

– Žiri je imao težak zadatak, ali smatram da je napravio dobar izbor, jer su Olja Savičević Ivančević i Saladin Dino Burdžović pjesnici koji su i do sada dobijali značajne nagrade, pjesnici čija je poezije prevođena i dostupna na mnogim stranim jezicima i koji, osim knjiga za koje su ove godine dobili nagradu Risto Ratković, imaju kvalitetnu pjesničku reputaciju u regionu i šire – kazao je on.

Olja Savičević Ivančević je kazala orgnizatorima da je veoma počastvovana što je dobitnica ovako važne regionalne pjesničke nagrade “koja nosi ime Rista Ratkovića pjesnika i pisca koji imponira i svojom književnom i svojom ljudskom hrabrošću i beskompromisnošću”.

– Za mene ova nagrada ima i intiman značaj s obzirom da se dodjeljuje u Crnoj Gori, koja je moja davno izgubljena djedovina, o čemu sam i pisala u pjesmi „Mitovi i legende“ koja se nalazi u nagrađenoj zbirci. Tako da mi se sada, na najljepši mogući način, kroz poeziju i s ovim priznanjem, to što je bilo izgubljeno vratilo. Hvala žiriju na povjerenju, ovo je bila godina s mnogo dobrih knjiga poezije i ukazali su mi veliku častu. Nadam se da ću njihovo povjerenje kao i ime Rista Ratkovića opravdati i u svom daljnjem radu – kazala je Savičević Ivančević.

Saladin Dino Burdžović ističe da mu kao Bjelopoljcu i crnogorskom piscu imponuje ova nagrada.

– Puno mi je srce, pogotovo što ova značajna nagrada ove godine nosi dodatnu vrijednost zbog činjenice da se dodjeljuje na 50 Ratkovićevim večerima poezije. Zahvaljujem se žiriju i mojim recenzentima Jovanu Divljaku, Zuvdiji Hodžiću i svima koji stoje iza festivala Ratkovićeve večeri poezije – kazao je Burdžović.

Nagrada Risto Ratković će dobitnicima biti uručena 5. septembra u kući Rista Ratkovića, u okviru 50. Ratkovićevih večeri poezije.

Izvor:www.bijelopolje.co.me