Željko Rutović, generalni direktor Direktorata za medije

POVODOM GOVORA MRŽNJE UPUĆENOG SKALA RADIJU

Jučerašnji izlivi besprizornog govora mržnje u formi komentara upućenog Skala radiju, između ostalog je i posljedica karaktera političkih promjena i ,,slobode“ koja je već u prvim danima pobjedničke euforije zaprijetila zatvaranjem kritički orijentisanih medija i krivičnom prijavom protiv javno izraženog mišljenja.

Nesporno da je takav ambijent ohrabrio sve one koji u ničim sankcionisanoj atmosferi, vide svoju šansu izliva poriva mržnje, uvreda i hajke, kako prema određenim medijima i njihovim uređivačkim politikama, tako i inače prema različitom, suprotnom i drugojačijem mišljenju.

Jedan od medija koji je u produženom postavgustovskom trajanju ,,slobode“ izražen raznim formama prijetnji, ucjena, uvreda, svakako je Radio Skala, pa je otuda posve očekivano da će nadležni tužilački organi reagovati i ispitati ovaj slučaj govora mržnje shodno zakonskim ovlašćenjima i institucionalnim kapacitetima.

U konačnom, ovo je i povod za dosledno, principijelno zalaganje za odbranu slobode izražavanja kao temeljnog ljudskog prava i pluralizma medija kao civilizacijskih vrijednosti i evropskih standarda koji ne smiju posrnuti pred naletima agresivno-klerikalno-mitomanskog utemeljenja modela razmišljenja i predpolitičke svijesti kao duhovnog, socijalnog i društvenog pogleda tumačenja sfere javnosti.

Ovi i prethodni slični napadi na medije, u cilju zaštite slobode izražavanja i daljeg usvajanja demokratskih vrijednosti, prirodno je da očekuju reakciju civilnog društva, aktivista za zaštitu ljudskih prava, medijske i naravno međunarodne zajednice.