Opština Pljevlja prije par dana dana raspisala je tender za nabavku peleta, ukupne vrijednosti 247.933 eura bez PDV-a. Tenderom se traži minimalno 1.550 tona peleta.

Zainteresovani ponude mogu dostaviti do 21. avgusta, a odluka o izboru najpovoljnije ponude donijeće se u roku od 60 dana od dana otvaranja ponuda, objavio je Portal Vijesti.

Iz Opšine su saopštili da su se opredjelili za skraćeni rok od 15 dana za podnošenja prijava zbog trenutne epidemiološke situacije izazvane virusom covid-19, koja zahtijeva srpovođenje postupka javne nabavke u što kraćem roku.

Prema navodima tog medija, lokalna uprava je budžetom za 2020. godinu, za ovu namjenu, predvidjela 300.000 eura od čega će građani biti u obavezi da plate 50 odsto dok će Opština refundirati ostatak.

Iz Sekretarijata za stambeno-komunalne poslove, saobraćaj i vode Opštine Pljevlja saopštili su da zbog rizika uslovljenog trenutnom epidemiološkom situacijom u gradu neće biti primjenjivan dosadašnji način prijavljivanja, već će se koristiti spisak od prošle godine, a građani će imati obavezu da verifikuju svoje prijave telefonskim putem. Novi korisnici će takođe podnositi prijave telefonom o čemu će, kako su kazali u Sekretarijatu javnost biti blagovremeno obaviještena”, istakle su Vijesti.

Podsjeća se da raspodjelu peleta građanima po subvencioniranim cijenama Opština Pljevlja realizuje od 2015. godine, a do danas za ove namjene utrošeno je preko 1,5 miliona eura, od čega je polovinu sredstava obezbijedila Opština Pljevlja u saradnji sa Vladom Crne Gore.

Primjenom mjera energetske efikasnosti, broj korisnika peleta kao ekološki prihvatljivog energenta, povećao se sa 280 na 750 u posljednjih pet godina, koliko se ova mjera sprovodi.

U Opštini tvrde da je to doprinijelo smanjenju stope zagađenosti vazduha u Pljevljima, jer je smanjena potrošnja uglja u domaćinstvima i ustanovama sa 25.000 tona na 8.000 tona. To je dovelo do umanjenja broja dana u godini kada zagađenje prelazi gornju granicu – sa 184 u 2014. na 129 dana u 2019. godini.

Kao trajnu mjeru i jedini opravdan model rješenja problema zagađenja u Pljevljima stručnjaci Mašinskog fakulteta iz Podgorice predložili su toplifikaciju grada.

Iz Opštine su odustali od gradnje nove gradske toplane u naselju Radosavac, koju je zagovarao bivši predsjednik Opštine Mirko Đačić.

Umjesto gradnje nove toplane, predviđeno je da se u Termoelektrani Pljevlja, nakon njene ekološke rekonstrukcije koja bi trebalo da se završi do 2023. godine, obezbijedi izvor toplote za grad. EPCG je obećala da će donirati dva miliona eura Pljevljima za izgradnju primarnog toplovoda, zaključio je Portal.

Izvor: vijesti.me