HORIZONTI GORANA ĆETKOVIĆA

U Centru za kulturu „Nenad Rakočević“u Mojkovcu, otvorena je izložba slika akademskog slikara Gorana Ćetkovića.  Predstavljen je novi ciklus pod nazivom Horizonti. Uz poštovanje svih preporuka prevencije COVID-19 o novim radovima crnogorskog umjetnika govorili su mr Mladen Blažević, rukovodilac galerije mojkovačkog centra za kulturu, direktorka  Ljiljana Jokić i doc. dr Mirko Jakovljević koji je i zvanično otvorio izložbu.

Tom prilikom doc. dr Mirko Jakovljević je istakao da Horizont (horizon, lat; “ograničen”) označava liniju koja razdvaja nebo i Zemlju. Postoji matematički i pravi horizont. Obično se sa mjesta odakle nešto posmatramo vide brda, planine, drveće i zgrade. Kako se matematički i pravi horizont ne poklapaju, samim tim, posmatrač ne može da vidi sve objekte koje bi mogao. Ovde, međutim, imamo privilegiju da sa jednog mjesta vidimo novi ciklus radova uvaženog i priznatog umjetnika Gorana Ćetkovića.

Otvaranje izložbe

I zaista, kao da nas je matematika i okupila da večeras u mojkovačkom hramu kulture i umjetnosti pogledamo kakvi su to horizonti inspirisali crnogorskog umjetnika.

Kolašinska istoričarka umjetnosti g. đa Draginja Kujović zapisala je da Ćetkovićeva ostvarenja odlikuje mozaična struktura kompozicije prvog plana pejzaža, postignuta snopom kratkih poteza kista koja se utapa u obojene površine horizonta, neba i morske pučine. I, dodaje, da razblažena, akvarelski prozračna boja, zatreperi svojom prirodnom jačinom kao crvena na krovovima kuća, bijela na zidinama starog grada na morskoj pjeni, kao i snijegom prekrivenoj planinskoj padini, žuta i oranž zazvuče u punom sjaju na rastinju lagune na kamenu morskog zaliva.

Za razliku od veoma uspješnog i zapaženog, prethodnog ciklusa “Zub vremena” u kome je prepoznatljivo slikao glave i ljudska stanja, Ćetković ide korak dalje i u maniru ozbiljnog autora, književnim rečnikom rečeno menja temu, ali se nadovezuje na već proverenu sopstvenu likovnu nit otuđenosti  čovjeka otkrivajući njegove, ali i svoje stvaralačke  nove horizonte.  Bez obzira na promjenu teme motivi umjetnika su iz zavičaja. I voda i nebo i zgrade zubom vremena nagrižene utopljeni su u zvuke nostalgije i sjete. Naviru damari umjetnikovog srca isprepleteni jakim, iskrenim emocijama. A koliko su tople i iskrene govore nazivi slika. Harmonija, Jutro, Zavičaj…

Goran Ćetković je pronašao suštinu u radu a time i put ka duhovnosti i uzvišenosti. Znalački je sažeo sopstveni istraživački slikarski izraz u originalno jedinstvo doživljaja i boja. Goran Ćetković je otkrio a nama nesebično podario sve ono što se krije iza njegovog horizonta.

Redakcija Novina Sjevera