Ministarka kulture Maša Vlaović otvorila najstariju kulturnu manifestaciju u Mojkovcu

Otvaranje Festivala u Mojkovcu

Vlaović je podsjetila na važnost kinematografije, koja se danas ogleda, u njenom sinkretičkim mogućnostima, a ta saradnja različitih umjetničkih izraza koja je imanetna filmu, jeste svojevrsni umjetnički odraz dinamike i kompleksnosti vremena u kojem živimo.

“Film se dostojno nosi sa svim onim izazovima epohe koja je u svojoj tehnološkoj ubrzanosti umnogome redukovala značaj umjetnosti I kulture u savremenom društvu”,
kazala je Vlaović.

Predsjednik Opštine Mojkovac, Vesko Delić, kazao je da impresivna tradicija koja ovaj festival uistinu izdvaja u odnosu na mnoge regionalne smotre svim Mojkovčanima služi na ponos.

“Mojkovačka filmska jesen 47 godina njeguje i slavi sedmu umjetnost, a Opština Mojkovac prepoznaje kinematografiju kao djelatnost od javnog interesa,ali i snažan faktor međunarodne afirmacije naše kulture”, kazao je on.

Dobrodošlicu ljubiteljima filma i gostima festivala izrazila je direktorica Centra za kulturu, koji je organizator festivala, Zorica Manojlović.

Ona je istakla da će na festival biti prikazna najbolja filmska ostvarenja iz regiona.

Prve večeri festivala emitovana je drama “Poslije zime” reditelja Ivana Bakrača u kojem pet prijatelja iz malog crnogorskog grada, u svojim kasnim dvadesetim, trude se da sačuvaju prijateljstva iako ih razdvajaju kilometri. Tokom jedne godine, dok ih niz događaja dovodi do životnih prekretnica, uviđaju da im se Mladost naglo zvršava. Poslije zime,svako od njih mora da izgradi novi svijet za sebe.

Danas u 12h na repertoaru je dječji film” Vučje bobice” reditelja Sretena Jovanovića iz Srbije, a u večernjem terminu u 20h “Leto kad sam naučila da letim” reditelja Radivoja Andrića.

Izvor:rtcg.me