Potpuno je evidento da su mjere koje smo imali pred Novu godinu dale odgovararajuće pozitivne rezultate, kazala je ministarka zdravlja Jelena Borovinić Bojović.

“Brojke koje imamo su takve kakve jesu ali i dalje nisu zabrinjavajuće, a zdravstveni sistem može da odgovori”, rekla je Borovinić Bojović tokom predstavljanje novih epidemioloških mjera u cilju sprečavanja širenja koronavirusa.

Mjere u cilju suzbijanja pandemije COVID 19 koje će biti na snazi od 13. januara do 19. januara

– U narednih sedam dana granice je moguće prelaziti uz ispunjen najmanje jedan od četiri uslova iz EU digitalne COVID potvrde: Da je osoba potpuno vakcinisana propisanim brojem doza vakcina protiv koronavirusa i da od dobijanja posljednje doze vakcine nije prošlo duže od šest mjeseci; Negativan PCR test na SARS-Cov-2 ne stariji od 72 sata; Negativan brzi antigenski test ne stariji od 48 sati; Dokaz da je osoba preboljela COVID-19 (prošlo ne manje od 10 dana i ne više od šest mjeseci od pozitivnog PCR ili brzog antigenskog testa);

– Dodatno, omogućava se rad fitnes centrima i teretanama uz EU digitalnu COVID potvrdu i uslov da se za jednu osobu mora obezbijediti prostor od 10m2.

– Dozvoljene su posjete advokatima i sudskim vještacima u obavljanju službene dužnosti uz posjedovanje EU digitalne COVID potvrde.

“U kontekstu aktuelnog epidemiološkog trenutka, razmotrili smo i uslove nastavka školske godine. Raspust će biti produžen sedam dana, tako da će školska godina, umjesto 24. januara početi 31. januara. O ovoj mjeri konačnu odluku donijeće Ministarstvo prosvjete, nauke, kulture i sporta. Časovi će trajati pola sata uz obavezno nošenje zaštitnih maski. Ova mjera ostaje na snazi”, rekla je Borovinić Bojović.

Direktorica KCCG Ljiljana Radulović kazala je da se u posljednjih nekoliko dana bilježi porast hospitalizacija u Crnoj Gori.

“Na današnji dan ih je 280. U KCCG 90, OB Pljevlja 36, OB Bijelo Polje 16, OB Berane 27, OB Nikšić 32, OB Kotor 3, OB Bar 26, SB Brezovik 2. KCCG je, u saradnji sa IJZCG uradio analizu koja je pokazala da je 67 odsto životno ugroženih pacijenata u bolnici inficirano omikron sojem koronavirusa, a 33 odsto njih deltom. Devedeset odsto pacijenata koji su zaraženi delta sojem koronavirusa su nevakcinisani. Osamdeset odsto pacijenata koji imaju Omikron su nevakcinisani ili im je prošlo više od šest mjeseci od druge doze vakcine, pa se po standardima EU smatraju nevakcinisanima”, rekla je Radulović.

Najviše zaraženih u januaru su mladi, trećom dozom zaštititi se od teških bolesti

Direktor IJZ Igor Galić, saopštio je da najviše zaraženih u januaru su mladi, trećom dozom vakcine zaštititi se od teških oblika bolesti.

“Među građanima koji su u januaru inficirani korona virusom najviše je, očekivano mladih osoba. Čak šezdeset odsto zaraženih novim koronavirusom u januaru su osobe od devetnaeste do pedesete godine života.

Na taj način dovode u rizik i svoje starije ukućane koji su bili, očekivano, suzdržani i nijesu se izlagali nepotrebnim masovnim skupovima ili susretima, a koje smo svi dužni dodatno da zaštitim”, kazao je Galić.

Još jednom je pozvao sve građane koji se još nijesu imunizovali protiv COVID-19 infekcije da to učine.

“Svi zvanični podaci IJZCG upućuju da bi to trebalo da urade. Od 11. jula 2021. do početka 2022. oko 70 odsto zaraženih su bili nevakcinisani građani. Napominjemo i ovoga puta da vakcina protiv korona virusa ne štiti od infekcije već u najvećem procentu sprječava razvoj težeg oblika bolesti”, kaže Galić.

To, kako kaže, potvrđuju i podaci iz KCCG gdje, od ukupnog broja hospitalizovanih osoba 80 odsto čine nevakcinisani pacijenti.

“Od 1. maja 2021. kada je počela masovna vakcinacija u Crnoj Gori skoro 80 odsto preminulih čine nevakcinisani građani. Napominjemo i značaj treće doze vakcine: Od 14. jula, od kada je započela primjena buster doze vakcine, od ukupnog broja osoba koje su primile treću dozu vakcine njih 97 odsto se nijesu zarazile”, napominje Galić.