Na brdu se nalazi hranilište, a i kamere zamke koje snimaju dolazak divljih životinja u ovaj dio Nacionalnog parka. Nadzornici obilaze park i hranilišta i evidentiraju kretanje zivotinja. 

“Registruju ako ne da vide okom svakodnevno se nađu tragovi raznih životinja koje se kreću po Nacionalnom parku. Pošto još broj posjetilaca nije veliki životinje svoje stanište nalaze u blizini jezera, u špicu sezone kada dolazi veći broj posjetilaca one se povlače ka središnjem dijelu i periferiji parka“.

Javno preduzeće Nacionalni parkovi CG, Nacionalni park Biogradska gora, NP Tara i parkovi Dinarida 2016. su pokrenuli priču praćenja medvjeda u Nacionalnom parku Biogradska gora.

Postavljene su kamere i snimljen je i obilježen medvjed kom su dali ime Nikola. 

Medvjed Nikola

„To je bio reprezentativan primjerak. Bio je težak 255 kg i jedan od najvećih medvjeda koji je obilježen na Balkanu. Naša služba zaštite je na obodu parka evidentirala mečku i dvoje mečadi a na drugom kraju parka je evidentiran još jedan medvjed a na totalno drugoj strani parka. Očekujemo da ćemo mi našim hranilištima uspjeti da ih zadržimo, da će oni biti tu i da će posjetioci parka moći da ih vide i uživaju u njihovom veličanstvenom ponašanju i izgledu,“ kazao je Rnković.

Osim medvjeda u ovom nacionalnom parku ima i drugih životinja. 

„Autohtona je srna, tu je evropski jelen, tu je vuk i ostale sitnije životinje kao što su lisica, zec i razne vrste ptica,” navodi Rnković.

Svi oni koji žele da saznaju više informacija o populaciji medvjeda u Nacionalnom parku Biogradska gora njihovom stanju, ponašanju, ketanju mogu posjetiti edukativni kutak koji se nalazi u centru Kolašina. A u planu je i izrada osmatračnica odakle će posjetioci u dogledno vrijeme imati mogućnost da uživo sa distance posmatraju faunu Nacionalnog parka.

Piše: Dragana Šćepanović

Izvor: rtcg.me

POSTAVI ODGOVOR

Molimo unesite svoj komentar!
Ovdje unesite svoje ime