Pčelarstvo u Mojkovcu ima dugu i bogatu tradiciju. Udruženje pčelara „Mojkovac“ koje broji 60 članova i koje datira još od daleke 1937. godine i važi kao najstarije udruženje na ovim prostorima, nastavlja tradiciju i pokušava da svaka naredna godina bude uspješnija i bolja od prethodne.

Podaci pokazuju da se broj pčelara u Mojkovcu kreće oko 200 koji su skoro svi organizovani u tri Udruženja, Mojkovac, Potarje i Cer.

Bogastvo medonosnog bilja, čista i zdrava priroda pružaju povoljne uslove za razvoj ove djelatnosti u opštini Mojkovac. Najveći značaj ove grane poljoprivrede ogleda se u proizvodnji meda i ostalih pčelinjih proizvoda, ali i u oprašivanju biljaka. Med je od davnina poznat kao lijek, nezaobilazan dodatak toplim napicima, aktivni učesnik zdrave ishrane, najbolji prijatelj naše kože i kose, ili kako bi naš narod kazao „njegovo veličanstvo, med“. Koristi se u raznim liječnim procesima kao što su: zapaljenje grla, podiže energiju, jača imunitet i smanjuje alergiju, poboljšava kvalitet sna, poboljšava varenje i utiče na mršavljenje i još mnogo toga.Vosak od pčela takođe ima značajna djelovanja u raznim vrstama liječenja.

Kako pčelarstvo predstavlja razvojnu šansu opštine, Udruženje pčelara “Mojkovac” u ovoj godini imalo je dosta aktivnosti iako su epidimiološke mjere prouzrokovane pandemijom Covida 19 imale veliki uticaj na rad Udruženja.

Pčelarstvo je prvenstveno porodično zanimanje i vjerujemo da će tako i ostati u narednom periodu. Najveći broj pčelara bavi se pčelarstvom kao dopunskom djelatnošću i s obzirom na to da postoje dobri uslovi, u narednom periodu treba intenzivirati aktivnosti kako bi se broj profesionalnih pčelara povećao.

Mojkovački pčelari

Što se tiče proizvodnje najviše se proizvodi med, a znatno manje drugi proizvodi. Prosječna proizvodnja po košnici još nije na zadovoljavajućem nivou, ova godina nije bila dobra za pčelarenje tako da su prinosi skromni. Pčelari sa ovog područja mogu kvalitetom pčelinjih proizvoda naći svoje mjesto na tržištu Crne Gore kao i u okruženju.

Brojne aktivnosti Udruženja, ali i brojni projekti su relizovani u Udrženju pčelara “ Mojkovac“

Udruženje pčelara „Mojkovac“ u saradnji sa Udruženjem gluvih i nagluvih iz Mojkovca i Zavodom za zapošljavanje kroz projekat „Vrijedni kao pčele“ dobilo mašinu za preradu satnih osnova. Naše Udruženje je postalo jedno od vodećih na sjeveru, gdje imaju korist, ne samo naši članovi već svi pčelari kroz dobijanje pravog sterilisanog voska, dobijanje organskih satnih osnova bez ikakvih primjesa. Udruženje je preradilo sve one količine voska koje donesu naši pčelari, kao i pčelari sa sjevera. Napominjem da je prerada voska za sve pčelare besplatana, zahvaljujući pomoći Opštine Mojkovac i Agro biznis centra.

Kroz projekat ,,Putevi meda kroz Durmitor i Hercegovinu“ dobili smo kućicu meda, koju smo ovih godina ustupili na korišćenje Udruženju pčelara “Potarje”, koja se nalazi pored magistralnog puta Mojkovac-Kolašin, na samom skretanju ka nacionalnom parku Biogradska gora.

Udruženje nastavlja dalje aktivnosti kako bi povećali broj pčelara i animirali mlade ljude da se bave proizvodnjom meda.

Mojkovački kraj ima sve preduslove za bavljenjem proizvodnjom meda i pčelinjih proizvoda, a kroz program „mladi pčelari“  i nabavke formiranih pčelinjih zajednica, koji i ove godine sprovedimo preko Ministrstva poljoprivrede i ruralnog razvoja uspjeli smo uključiti i podstaći veći broj mladih ljudi, a takođe nastavili da uvećavamo broj košnica naših članova.

Imate li podršku Opštine i da li ste zadovoljni?

Udruženje pčelara “Mojkovac” ima odličnu  saradnju sa lokalnom upravom i  formiranim Agro biznis centrom,  tako da koristimo sve povoljnosti koje nudi Opština Mojkovac kroz lokalni agro budžet i mjere koje mogu dati svoj doprinos razvoju Udruženja i pčelarstva uopšte.

Prepoznatljiva manifestacija u sklopu Mojkovačkog kulturnog ljeta je „Dani Meda“ na kojoj pčelari izlažu svoje proizvode, organizuju se i stručna predavnja, a građani uživaju kako u pčelarskim proizvodima, tako i u kulturno-muzičkom programu koji taj dan organizujete na Gradskom trgu?

Da, upravo tako. Preko 30 izlagača učestvuje na toj manifestaciji.To je prilika da prvenstveno uvažimo sve naše pčelare, ali i pčelare iz drugih gradova Crne Gore i okruženja koji taj dan izlažu svoje proizvode i iskoriste priliku da građanima prikažu šta sve to oni nude. Imamo odličnu saradnju sa pčelarskim organizacijama iz Srbije, ali i iz Hrvatske koji su bili gosti na našim manifestacijama, kao i mi na njihovim, na kojim razmijenimo mišljenja i unapređujemo kvalitet proizvodnje.

Na manifestaciji osim izlaganja pčelarskih prizvoda, organizujemo kulturno – zabavni program koji isprati veliki broj građana, uručujemo zahvalnice svim pčelarima i ljudima koji pomažu rad našeg Udruženja.

Pčelarski savez Crne Gore takođe pomaže pčelarima kroz razne vrste pomoći?

Milija Madžgalj, pčelar

Preko Saveza pčelarskih organizacija Crne Gore i kuće meda u Danilovgadu organizujemo nabavku  pčelarske opreme, matica, ljekova, invertnog sirupa i pogačica  po regresiranim cijenama. Ono što prvo planiramo, a što se nadamo da će se i ostvariti to je da ova pčelarska godina bude mnogo bolja od prethodne i da košnice budu pune meda.Udruženje pčelara redovno učestvuje i posjećuje pčelarske manifestacije i sajmove u Crnoj Gori.Takođe,radimo na promociji Udruženja, preko elektonskih i štampanih medija kako bi svi članovi bili blagovremeno informisani o svim aktivnostima Udruženja.

Na kraju, koristim priliku da svim pčelarima ova pčelarska godina bude mnogo bolja, uspješnija, bogatija i još medonosnija od prethodne i naravno dobro zdravlje, ličnu i porodičnu sreću, poželio je na kraju razgovora, predsjednik Udrženja pčelara, Milija Madžgalj.

Izvor: portalmojkovac