Lokali i hoteli za Novu godinu radiće do jedan sat poslije ponoći uz posjedovanje kovid potvrde, saopštila je na konferenciji za novinare ministarka zdravlja Jelena Borovinić Bojović, prilikom predstavljanja novih epidemioloških mjera u cilju suzbijanja protiv korona virusa. Ona je istakla da će tokom svih ostalih dana do 12. januara, radno vrijeme svih ugostiteljskih objekata, uz posjedovanje COVID potvrde biti ograničeno do 22 sata.

Zabranjuje se održavanje svadbi, rođendana, žurki, muzičkih festivala i drugih privatnih proslava, okupljanja stanovništva u zatvorenim javnim mjestima,  sve posjete licima u ustanovama za kolektivni smještaj… Mjere važe od 30. decembra ove do 12. januara 2022. godine. Ministarka je najavaila da će kontrole biti rigorozne.

Nove mjere:

1. Radno vrijeme restorana, kafića, ostalih ugostiteljskih objekata i hotela 31. decembra na 1. januar ograničava se do jedan sat poslije ponoći uz posjedovanje COVID potvrde. Naglašavamo da je tog dana izvođenje muzike uživo ili uz emitovanje sa akustičnih uređaja dozvoljeno samo u terminu od 20 sati do jedan sat poslije ponoći.

2. Tokom svih ostalih dana do 12. januara, radno vrijeme svih ugostiteljskih objekata, uz posjedovanje COVID potvrde je ograničeno do 22 sata, uz napomenu da je tokom kompletnog radnog vremena, u potpunosti zabranjeno izvođenje i emitovanje muzike i uživo i sa zvučnika.

3. Zabranjuje se održavanje svadbi, rođendana, žurki, muzičkih festivala i drugih privatnih proslava.

4. Zabranjuju se okupljanja stanovništva u zatvorenim javnim mjestima (javne priredbe, politički skupovi, stručni, naučni i drugi skupovi) osim za potrebe obavljanja radnih i službenih aktivnosti, uz poštovanje osnovnih mjera, uz COVID potvrdu.

5. Zabranjuju se sve posjete licima u ustanovama za kolektivni smještaj.

6. Zabranjuje se rad dječijih igraonica i teretana. Rad kladionica je dozvoljen uz COVID potvrdu.

7. U tržnim, poslovnim centrima čija je površina preko hiljadu m2 i koji u svom sastavu imaju više od tri poslovna subjekta, dozvoljeno je prisustvo jedne osobe na 10m2 i to uz poštovanje osnovnih mjera i uz obavezno posjedovanje COVID potvrde.

8. U vjerskom objektu dozvoljeno je obavljanje vjerskog obreda uz prisustvo jedne osobe na 10m2, uz obavezno nošenje zaštitne maske koja pokriva nos i usta i poštovanje odstojanja, kao i uz obavezno posjedovanje COVID potvrde.

9. Posjete ustanovama kulture (pozorišta, bioskopi, muzeji, galerije) dozvoljene su uz posjedovanje COVID potvrde.

10. Zabranjuje se prisustvo gledalaca tokom takmičenja u zatvorenim sportskim objektima.

11. U otvorenim sportskim objektima tokom održavanja sportskih takmičenja dozvoljeno je prisustvo gledalaca i to samo jedne četvrtine ukupnog broja sjedišta, uz uslov da po dva sjedišta između gledalaca budu slobodna, uz obavezno nošenje zaštitne maske koja pokriva nos i usta, uz posjedovanje jednog od četiri dokaza iz COVID potvrde.

12. Predlaže se svim zaposlenima u javnoj upravi, privrednim društvima i preduzetnicima da organizuju rad od kuće, uz obavezno organizovanje dežurstava i obezbjeđivanje nesmetanog procesa rada.

13. Preporuka svim građanima je da predstojeće praznike provedu u krugu svoje porodice.

Izvor: mediabiro