Treće noći 46 „Mojkovačke filmske jeseni“ prikazan je hrvatsko-bosanski film „A bili smo vam dobri“ reditelja Branka Šmita.

Mirko Jakovljević, reditelj

U pratećem programu festivala, prikazan je dokumentarni film „Stvaralaštvo dr Boža Vukovića“ reditelja Mirka Jakovljevića. Kako se čulo, nakon projekcija dokumentarni film  govori o liku i djelu poznatog crnogorskog, ali i regionalnog ljekara Boža Vukovića, prvog doktora nauka iz oblasti medicine u Crnoj Gori, koji se školovao u Zagrebu i na pariškoj Sorboni. Ljekar, književnik, osobeni humanista i zaljubljenik u njegovo Gornje Lipovo, Kolašin i Crnu Goru.

  • Sjećanje, zabilježeno u dokumentarnom filmu na Kolašinca, ljekara, docenta, doktora Boža Vukovića u suštini prevazilazi aktuelni trenutak. Tamo gdje se ne pamti vrijeme, ne pamte se ni ljudi. Ipak, obaveza je da pamtimo ljude kao što je bio dr Božo Vuković i da idemo njegovim putem, smatra reditelj doc. dr Mirko Jakovljević.

U dokumentarnom filmu o ljekaru Vukoviću govore supruga Nada i njegovi rođaci i prijatelji. Gledaoci imaju priliku da se podsjete vremena kada se gradila zemlja, sticalo znanje, kada se uz mnogo truda i ljubavi brinulo o svemu i kada problemi u velikom broju slučajaeva nisu bili nerješivi.

– Film dokumentarno prikazuje veliku posvećenost lekarskoj profesiji i porodici dr Vukovića, i daje putokaz mladim kolegama kako treba da obavljaju jednu časnu profesiju ljekara, pogotovo u današnje vrijeme kada je gotovo cijela populacija suočena sa opakom pošasti-virusom korona, zaključio je Jakovljeević.

Scenario i režiju dokumentarnog filma “Stvaralaštvo dr Boža Vukovića” potpisuje dr Mirko Jakovljević, kompjutersku obradu i montažu Novak Braunović.

Izvor: dan.co.me