Prema nekim starim legendama, grčki bogovi sa Olimpa, izabrali su baš Durmitor za svoje odmaralište i počivalište.  Skoro da ne postoji toponim koji nije vezan za zanimljivu priču, koja zapravo iskazuje moć i snagu Durmitora.

Stasit momak po imenu Todor zavolio je lijepu djevojku Ružicu iz susjednog sela. Bio je mlad i snažan.

Planinske vile koje su obitavale u šumama visokih vrhova Durmitora, zalaskom sunca spuštale su se u podnožje planine kako bi zaigrale kolo na livadama punim cvijeća. Držale bi se za ruke i plesale svojom igrom praveći krug. Vile su bili izuzetne ljepote i zavodile su i najbolje muškarce. Samo odabranima je bilo dozvoljeno da igraju u njihovom u kolu.

Jednom ga pozvaše na planinu u svoje kolo, pod uslovom da ništa od oružja ne nosi sa sobom. Ali Todor zaboravi da ostavi nož, koji je kao čobanin uvijek nosio. Došao je vilama i dugo uživao u njihovim igrama. Onda vile vidješe njegov nož. Naljutivši se zbog noža, a možda i iz zavisti prema Todorovoj ljubavi prema Ružici, podigle su ga u oblake i bacile niz litice.

Po predanju, Todor je pao na grudi i pritom odlomio jedan dio planine. Tako je vrh u neposrednoj blizini Prutaša dobio ime Gruda. Todor je svoj vječni mir našao u dolini, pod planinom, a dolina dobila ime po njemu – Todorov do.

Ružica se zbog gubitka i velike tuge uputila ka planinama na suprotnoj strani, iz kojih se nikada više nije vratila.

Izvor: tozabljak.com