PEĆINE

Pećina Ivanova (ispod Oboda, Rijeka Crnojevića. U toj pećini na krilu vila spava „otac Crnogoraca, hrabri Ivo, a vile nad njim bdiju, pa će se jednom probuditi, čim to bude volja božja,da svojim ljubljenim Crnogorcima povrati Kotor i plavo more“, Radoje Radojević, 1971).

ŠUME

Ivanova aluga (glavni dio njeguškoga komuna na Lovćenu. J.Erdeljanović 1926 opisuje: „To je zaista gusta aluga, velika, krupna gora, koja hvata četiri sata hoda … uspomena na Ivana Crnojevića“.

TOPONIMI NAZVANI PO ČLANOVIMA DINASTIČKE FAMILIJE

Ivanbegovičino vrelo („Na Cetinju, mrkom polju / Iznad dvora kneževskijeh“. Po legendi vrelo je nastalo od suza Ivanbegovice nakon što su Turci zauzeli Žabljak, a Ivan se povukao na Cetinje); Marina glavica (u Donjem kraju, Cetinje. Po predanju lokalitet jenazvan po Mari Ivanbegovici); Đurđevac ( Velji i Mali Đurđevac na sjevernoj granici Majstora, Lovćen. Pretpostavlja se da ime potiče od Đurđa Crnojevića); Đurđeva glavica, Đurđev do (u predjelu Dolova, Njeguši. Legenda: po Đurđu Crnojeviću); Đevojački vir (mjesto na Rijeci Crnojevića. Po predanju kćer Ivana Crnojevića uskočila je u ponor na Vrelima kod Cetinja, a njena ruka s prstenom, sa znakom Ivana Crnojevića, nađena je kod Rijeke Crnojevića); Đurđevac Budvanski-iznad Stanjevića (Poznato je da je Đurađ Đurašević Crnojević na lokaciji današnjeg manastira Stanjevići sagradio dvor za stanovanje i namijenio ga sinu Stefanici. U sačuvanim istorijskim izvorima ovaj objekat se pominje kao tvrđava-dvor Stefanica ili Stipanica. S obzirom na to da ovako lociran dvor nije pružao dovoljno sigurnosti od mogućih raznih upada, Stefanica Crnojević je odlučio da na veoma teško pristupačnom uzvišenju – na obližnjem brdu 842 metra nad morem sagradi utvrđenje Đurđevac, koje je tako nazvao u čast svog oca Đurđa-Đurađa. Ono je moglo da mu posluži da se u ondašnjim previranjima i nemirnim vremenima, s porodicom i pristalicama u slučaju eventualnog napada, skloni na ovo znatno bezbjednije mjesto i tako organizuje uspješnu odbranu.  U pomenutom dvorcu, kao i u podignutom utvrđenju na Đurđevcu je sve do 1435. godine, dok nijesu na uporno insistiranje Mlečana konačno porušeni u skladu sa Smederevskim sporazumom zaključenim te godine između Mletačke Republike i despota Đurađa Brankovića, s porodicom živio Stefanica Crnojević, a ovdje je dvadesetih godina XV vijeka rođen i Stefaničin sin Ivan, znameniti gospodar Crne Gore od 1465. do 1490. godine.

Pišu: Božidar Proročić, književnik i publicista i Veselin Živanović, hroničar