Legende, bile istinite ili mit, bogatstvo su koje ako se umije i zna prezentovati je nešto što svemu daje dodatnu, neprocjenjivu vrijednost. Crna Gora, ako ima čega, ima legendi. Na svakom koraku. Mnogi lokaliteti, istorijsko-kulturni spomenici, priče o znamenitim ličnostima, gradovi – imaju u svojim temeljima legendu.
Mi se ođe i oslovljamo sa „đe si legendo“, što je najveći nivo komplimentiranja nekome, jer kad si legenda, najbolji si.
Volimo legende, nevažno da li ima istine u njima, ili su mitovi – priče koje su na granici sa bajkom, volimo da pripovijedamo. A i imamo mi ođe na svakom koraku neku legendu, nama svaka planina, selo, stijena, grad… ima legendu… prezimena imaju legende. U svakoj priči imamo ono „legenda kaže“… Nijesam sigurna koliko znamo koliko je to ustvari bogatstvo. Ne moramo da izmišljamo „nove“ legende, a znam neka mjesta po svijetu đe sam bila da su izmislili legende kako bi tim mjestima dali zagonetnu notu i primaljivu priču za turiste koji dolaze da vide mjesto baš zbog legende o njemu. Kad se marketinški dobro razglasi priča o čudu, priča se širi i tako nastaju legende… To su odlični marketinški trikovi, ali nama trikovi ne trebaju.

Piše: Sanja Golubović; Foto: TO Bijelo Polje

Izvor:caffemontenegro.me