Još daleke 1957. godine pokušavan je prolazak kroz kanjon male Komarnice kojeg su mjestani zvali jos i Neviđ Bog kojeg po legendi ni sam bog iznutra nije video. I dan-danas od strane mještana se njegovo ime izgovara sa strahopoštovanjem.

Prvi ljudi koji su vidjeli taj dio male Komarnice iznutra bili su planinari PSD Javorak iz Nikšica. Njih11 su se osmjelili i upustili u avanturu koja je trajala dva dana, (31. jul – 1. avgust 1965. god.)  u kojoj su prošli 2750m sa minimumom opreme kroz stijene čije visine su i do 350m a širine na pojedinim mjestima samo 30cm i vodom koja ne prelazi 8 stepeni. Svako karakteristično mjesto u kanjonu dobilo je  svoje ime a i sami kanjon ime NEVIDIO.

Kanjon Nevidio

Od tada planinari i avanturisti su se pitali kako izgleda Nevidio zimi. Nekoliko puta je pokušavan prolazak, ali bezuspješno sve do 1. januara 2016. kad je trojici članova PSD Javorak pošlo za rukom da vide kako izgleda kanjon iznutra u zimskim uslovima.

Kanjon Nevidio

Dragutin Vujović Šlagi, Marko Blečić i Miloš Blečić su tog 1. januara osjetili čari kanjona u zimskim uslovima. Iskusni alpinisti su inače i vodiči kroz kanjon, članovi Gorske službe spasavanja kao i osvajači najviših vrhova na svijetu.

Od tada planinari i avanturisti su se pitali kako izgleda Nevidio zimi. Nekoliko puta je pokušavan prolazak, ali bezuspješno sve do 1. januara 2016. kad je trojici članova PSD Javorak pošlo za rukom da vide kako izgleda kanjon iznutra u zimskim uslovima.Dragutin Vujović Šlagi, Marko Blečić i Miloš Blečić su tog 1. januara osjetili čari kanjona u zimskim uslovima. Iskusni alpinisti su inače i vodiči kroz kanjon, članovi Gorske službe spasavanja kao i osvajači najviših vrhova na svijetu.

Kanjon Nevidio

Na samom ulazu u kanjon izmjerena temperatura bila je minus 12 stepeni Celzijusa, visina vode u kanjonu bila je malo viša nego u ljetnjem periodu. Prepreka koje je voda nanijela tokom obilnih kiša bilo je mnogo, ali uglavnom najveći problem u kanjonu predstavljao je svaki korak jer je sve bilo, bukvalno, okovano ledom. Neka mjesta koja su uža bila su blokirana ogromnim ledenim zidovima koja su morala da se probijaju kako bi se nastavilo dalje, tako da je čitav  kanjon podsjećao na zamrzivač. – Ponijeli smo dupla neopren odijela, pojaseve, neopren rukavice, duple neopren čarape, kacige, jer znamo da bez kvalitetne opreme u ovim uslovima se ne smijezakucati na vrata Nevidija. U kanjon smo ušli oko 12.30, a izašli posle sat i četrdeset pet minuta izazova. Na izlazu nas je čekao Milovan Mijušković kao logistička podrška i bio je u stanju pripravnosti jer je dogovoreno da ako nas nema na izlasku do 15 h da pozove pomoć. Apelujemo na sve koji riješe da posjete kanjon da to čine samo uz vodiča naravno koji poznaje kanjon.

Tekst preuzet iz Planinarskih novina.

Piše: Dragutin Vujović Šlagi