.

Izvor Kraljevac nalazi se u selu Brezojevice, s lijeve strane Lima u blizini Limskog mosta, i prva je lijeva pritoka Lima. Na izvoru je podignuta česma. Voda ovog izvora je studena i bistra. Izvor kod Limskog mosta dobio je ime Kraljevac po vođi plemena Klimenti, Kolji zvanom “mali kralj”. Ovako je to bilo:
U vrijeme kada je vođa Klimenata bio Kolja – “mali kralj”, naseljavali su Klimenti Ulotinu, Gračanicu, Mašnicu, Nokšiće, Gornju Ržanicu, Hote, Martinoviće, Višnjevo, Kruševo i Vusanje. Ulja je četovao na prostoru između Akova (Bijelog Polja), Berana, Đakovice i Skadra. Njegove čete neprekidno su napadale Plav i njegovu okolinu. Kolja je znao bošnjački jezik, jer je kao dijete bio najamnik u Plavu, pa je uhodio Plavljane i lako otkrivao njihove planove. Bio je veoma hrabar i pametan, uspješan u borbama. Plijenio je sa svojim četama stoku po plavskim planinama, otimao i drugi plijen, ubijao čobane, pa i sam Plav ugrožavao.
Vođu Klimenata “malog kralja” izazvao je na dvoboj jedan Grgović iz Plava. Megdan se odigrao u blizini Lima u selu Brezojevica, kod jednog izvora. Mjesto gdje je “malom kralju” Kolji glava pala i danas se zove Kraljevac. Tako se i izvor na tom mjestu i sada zove.
Plavski begovi – Redžepagići darivali su Grgoviću, pobjedniku dvoboja, svoj čitluk Joševik, nedaleko od Plava, koji je imao trideset rala prvoklasne zemlje.

Izvor: avlija.me pisao: Ramo Markišić