Veliki snijeg koji je ovih dana pao na sjeveru zemlje, napravio je dosta problema kako stanovništvu, tako i životinjama. Ovih dana na potezu magistralnog puta Mojkovac – Kolašin na samoj obali rijeke Tare mogu se uočiti košute koje su se zbog ogromnog snijega na planini Bjelasici spustile, u potrazi za hranom.

Za njih je to veliki problem u borbi da prežive, ali za slučajne prolaznike i putnike je zanimljivo i dirljivo, pa oduševljeni njihovom ljepotom i plemenitošću u velikom broju zastanu i uživaju gledajući ih.  

Košute u potrazi za hranom; foto: portalmojkovac

Nažalost, ima i onih nesavjesnih građana koji ugrožavaju ovu zaštićenu vrstu životinja, ali službe zaštite Nacionalnog parka Biogradska Gora su stalno na terenu, i na svaki mogući način trude se da sačuvaju tu plemenitu divljač, zaštite ih, nose im hranu i na taj način brinu o njihovom opstanku.

Mile Rnković, šef zaštite Nacionalnog parka sa svojim timom sa oduševljenjem priča o životinjskoj vrsti koju ima prelijepa Biogradska Gora i ističe da će i dalje nastaviti da rade na njihovoj zaštiti. Zahvalio je svima koji im u tome pomažu, a naročito je pohvalio odličnu saradnju sa policijskim službenicima u Mojkovcu i Kolašinu, kao i sa lovačkim udruženjima.

Takođe, rukovodstvo Nacionalnog parka na čelu sa direktorom Rajkom Golubovićem zahvaljuje se na medijskoj podršci Portalu Mojkovac kao i svojim radnicima što na najbolji mogući način i krajnje profesionalno, odgovorno u teškim vremenskim uslovima, obavljaju svoj dio posla. Pozvao je i građane da savjesno i odgovorno pristupe očuvanju te životinjske vrste koju Biogradska Gora posjeduje i time pomognu zaposlenima.

Nadamo se da će se vremenske prilike narednih dana stabilizovati i da će košute moći bezbjedno poći ka svom staništu,  prelijepoj planini Bjelasici.

Izvor: portalmojkovac