Po drugi put u zadnja dva mjeseca odložen je međunarodni okrugli sto o Božu Vukoviću,  izuzetnom kolašinskom ljekaru i zaljubljeniku u književnost, i to zbog korone. Ona se pita, rekao je Dnevnim novinama dr Mirko Jakovljević, iz kolašinske izdavačke kuće Lider Mont Medija, koja je organizator okruglog stola.

-Planirali smo da početkom prošlog mjeseca održimo u Kolašinu okrugli sto o doktoru Božu, prvom crnogorskom doktoru medicinskih nauka poslije Drugog svjetskog rata. Doktorirao je u Zagrebu a usavršavao se na Sorboni.  Pomjerili smo to zbog korone za 04. jul, i iz istog razloga odložili, za septembar, taj susret uglednih ljudi iz njegove struke ali i književnosti, koji će govoriti o njemu kao čovjeku,  vrsnom stručnjaku za kardiovaskularne bolesti i, što je rijetkost među ljekarima, zaljubljeniku u knjigu. Posebno je tumačio i analizirao Njegoša i Šekspira. To je čovjek koji je ostavio neizbrisiv trag u kolašinskom zdravstvu i šire,  i bio izuzetno cijenjen među ljudima, što je možda i najteže postići. On je, pored toga,  bio i vrstan stučnjak za zarazne bolesti – kakva koincidencija sa ovim korona dobom –  i njegovo znanje bi, da je živ, sada bilo dragocjeno. Pomogao bi, što je i čitav život radio. Nadam se da nam korona neće pokvariti septembar,  kazao je Jakovljević.

On je dodao da je snimljen dokumentarni, polučasovni film o Božu Vukoviću a štampan je i zbornik radova o njemu. Pored toga, ustanovljena je i nagrada „Božo Vuković“, koja će biti uručivana svake druge godine nekom od ljekara za doprinos razvoju kolašinskog zdravstva.

Piše:R.Ć.

Izvor:dnevnenovine.me

POSTAVI ODGOVOR

Molimo unesite svoj komentar!
Ovdje unesite svoje ime