Mojkovačka transfer stanica komunalnog otpada, sa reciklažnim dvorištem, trebalo je, kako je bilo planirano, da počne sa radom u novembru minule godine. To se, ipak, i pored svih napora da se ispoštuje rok, nije dogodilo. „Zasluge“ za to idu na račun pandemije korona virusa, rekao je Dnevnim novinama predsjednik Opštine, Ranko Mišnić, dodajući da će postrojenje biti pušteno u rad narednog mjeseca.

Ranko Mišnić

-Radovi na izgradnji postrojenja, koje je finasirala Vlada Crne Gore sa dva miliona evra, tekli su planiranom dinamikom sve dok se nije pojavila korona. Gotovo sve je bilo završeno na vrijeme. Stigla je i planirana oprema iz Hrvatske, i onda se u naše planove umiješala korona. Upravo zbog nje stručnjaci iz Hrvatske nijesu mogli dolaziti kako je bilo predviđeno i montirati opremu. Bili su tu povremeno i u smanjenom sastavu. Virus se tu pitao. Ipak, uspjeli smo da privedemo radove kraju i sada smo u završnici montiranja opreme za to, nama ali i državi, izuzetno važno postrojenje. Ono će biti savim sigurno pušteno u rad u martu, vjerovatno u drugoj polovini mjeseca. Do tada će se i završiti sve potrebne saglasnosti za otvaranje postrojenja, uljučujući i probni rad, obuku budućih radnika  kao i tehnički prijem, rekao je Mišnić.

On je objasnio i zašto je transfer stanica sa reciklažnim dvorištem izuzetno važna.

Transfer stanica u Mojkovcu

-Poglavlje 27, vezano za zaštitu životne sredine i klimatske promjene, obavezno i veoma izazovno na putu naše zemlje ka članstvu u EU, mi smo načeli još prije nekoliko godina dok sam bio na čelu Komunalnog preduzeća „Gradac“. Nastavljeno je sa tim i dalje, i mi smo sada dosta blizu evropskim standardima, kada je u pitanju upravljanje otpadom. Možemo biti i dobar primjer za druge opštine u Crnoj Gori. Već neko vrijeme otpad se razdvaja i naš je cilj da svako domaćinstvo dobije svoje kante za otpad i da se njegova selekcija vrši na mjestu nastanka. To, naravno, ne može preko noći, ali sam siguran da će tako biti u neko skorije vrijeme jer naše napore građani sve više razumiju i sarađuju. Naš zajednički cilj je da imamo potpuno čitu i zdravu životnu sredinu, i tome smo sve bliže. Otvaranjem postrojenja biće zatvorena i saniradna višedecenijska privremena deponija otpada na obali Tare, u Podbišću. Tako će biti riješen i jedini preostali ozbiljniji ekološki problem u našoj opštini, zaključio je Mišnić, dodajući da su Mojkovčani izuzetno zahvalni Vlad Crne Gore što je podržala njihov projekat izgradnje transfer stanice sa reciklažnim dvorištem.

Osam novih radnih mjesta

Transfer stanicom sa reciklažnim dvorištem upravljaće Komunalno preduzeće „Gradac“. Postrojenje neće samo doprinijeti, kako nam je rekao direktor te firme, Predrag Smolović,  naporima da Mojkovac u dogledno vrijeme postane prava zelena oaza, ekološki besprekorno čista, što je važno i za budući ski centar, već će otvoriti i nova radna mjesta.

-Na postrojenju će raditi osam ljudi, i njih će ovog i narednog mjeseca, dok se ono ne otvori, obučavati stručnjaci iz Hrvatske koji su i montirali opremu. To su nova radna mjesta i to je važno. Inače, mi već duže vrijeme radimo kako bi organizovali, u sardnji sa stanovništvom, prikupljanje i transport komunalnog otpada sa teritorije čitave opštine, skoro iz svih sela. Ljudi su zainteresovani za to. Na taj način će biti riješen i problem divljih deponija, a većinu smo već uklonili. Siguran sam da ih u dogledno vrijeme uopšte neće biti. Imaćemo tu dodatne troškove, ali je to cijena koju ćemo rado platiti. Gradsko područje opštine je već potpuno čisto, što znaju i građani i svi oni koji dođu u Mojkovac. Takva će, to mogu da obećam, biti i seoska područja, posebno površine pored lokalnih puteva, kazao je Smolović.

Izvor: dnevnenovine.me, piše: R. Ćetković